Vijf arrestaties in Nederland bij ’Ndrangheta-actie, invallen in gemeente Velsen en Amsterdam [video]

Vlnr: Fred Westerbeke (Hoofdofficier Landelijk parket Nederland), Bert Langerak (directeur Opsporing FIOD), Giovanni Bombardieri (Aanklager regio Calabria) en Frederico Cafiero de Raho (Aanklager nationale antimaffia en antiterrorisme Italie) tijdens een persconferentie bij Eurojust over acties tegen criminele organisatie 'Ndrangheta.© ANP

Velsen

In Nederland zijn woensdag vijf verdachten opgepakt tijdens een grote actie tegen de Italiaanse 'Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië. Op acht plekken zijn invallen geweest, met name in horecagelegenheden, zoals pizzeria's en hotels. Het gaat om invallen in Amsterdam, een plaats in de gemeente Velsen, Den Haag, Zoetermeer, Amstelveen, Rotterdam, Tegelen en Sittard.

Dat zei Bert Langerak, directeur opsporing van de Fiod, tijdens een persconferentie.

In welke plaats in Velsen de politie binnenviel, is niet bekendgemaakt. In Velsen werd 60 kilo xtc/mdma in beslaggenomen.

Het gaat om een gecoördineerde actie tegen het criminele samenwerkingsverband dat in heel Europa actief is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De actie met de naam Pollino werd in Nederland, Italië, Duitsland en België gelijktijdig gehouden. Ook in andere landen zijn Nederlanders opgepakt. In totaal zijn 84 mensen aangehouden, waarvan 47 in Duitsland. Ook hooggeplaatste personen binnen de criminele organisatie zijn gearresteerd.

Er is 2 miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen en bijna 4000 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat zei Fred Westerbeke, hoofdofficier van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

De maffiaclan houdt zich onder meer bezig met drugshandel en het witwassen van crimineel geld. Dat gebeurt geregeld via de horeca, bijvoorbeeld via pizzeria's en hotels.

Het onderzoek begon in 2014 in Nederland met een verdenking van witwassen bij twee Italiaanse restaurants in Horst en Venray.

Volgens de FIOD gebeurden daar dubieuze zaken, zoals het snel kopen en doorverkopen van restaurants, vermoedelijke verzekeringsfraude en brandstichting. Al snel kwam de link met de maffia aan het licht.

Omdat veel contacten via Duitsland verliepen, is het internationale onderzoek gestart. Het gaat om de grootste internationale Europese samenwerking in zijn soort tot nu toe. Aan het onderzoek is uiteindelijk twee jaar gewerkt.

Duitse politie valt woensdag een restaurant binnen in Pulheim in onderzoek naar 'Ndrangheta.© EPA

Volgens de Italiaanse justitie is 'Ndrangheta door de actie niet verslagen. ,,Het is een krachtige en rijke organisatie." Wel is een belangrijke slag toegebracht, aldus de Italiaanse woordvoerder tijdens de persconferentie.

In Duitsland zijn volgens nieuwswebsite Bild.de meer dan honderd plekken en objecten doorzocht, waaronder pizzeria's. De meeste invallen waren in Noordrijn-Westfalen en Beieren. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht, zei de federale politie in Wiesbaden. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA zijn er ook invallen geweest in Zuid-Amerika.

Politie valt binnen in restaurant 'Osteria da Mario' in Pulheim, Duitsland, in onderzoek naar ’Ndrangheta.© EPA

De 'Ndrangheta is een maffiaorganisatie uit Calabrië, in het zuiden van Italië, met tentakels over de hele wereld waaronder Nederland. Ze heeft de Siciliaanse Cosa Nostra verdrongen als machtigste criminele organisatie van Italië. De organisatie domineert de drugssmokkel naar Europa.

Begin vorig jaar werd baas Santo Vottari opgepakt, hij was een van de meest gezochte criminelen in Europa. Hij werd onder meer gezocht als medeplichtige bij de geruchtmakende moorden op zes mensen in de Duitse stad Duisburg, ruim tien jaar geleden.

Daar werden als gevolg van een vete tussen twee maffiaclans voor een pizzeria zes Italianen doodgeschoten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.