Actiegroep komt op voor belang werknemers Schiphol

Initiatiefnemer Jürgen.

Frans van den Berg
Schiphol

Nu de emoties over het vliegen en Schiphol steeds verder oplopen, is er een nieuwe actiegroep opgestaan bestaande uit werknemers en omwonenden die geen overlast ondervinden.

’Ik woon en werk bij Schiphol’, zo heet de bewonersgroep en website die Jürgen heeft opgericht. Deze Amsterdamse purser bij KLM mist in het debat het belang van de werkgelegenheid.

„Met mijn collega’s heb ik het er veel over. De laatste anderhalf jaar kan je geen krant openslaan of tv-programma aanzetten en er wordt gesproken over de milieukant van de luchtvaart. Dat Schiphol niet mag groeien en zelfs moet krimpen. Het lijkt af en toe wel alsof alle klimaatproblemen zijn opgelost wanneer we stoppen met vliegen. Maar dan vergeten we even de scheepvaart, industrie en kledingindustrie. We kunnen beter de energie steken in een zo duurzaam mogelijke luchtvaart. Waarom een tickettaks op alle vluchten? Kan je niet beter een minimumprijs invoeren zodat de pretvluchten verdwijnen”, oppert hij.

Op de website staan verschillende collega’s die ook op de luchthaven werken. „Uiteraard heb ik dit plan gemeld bij KLM en die gaven groen licht. Maar het is niet door KLM of Schiphol bedacht. Het is echt aan de personeelstafel begonnen”, benadrukt Jürgen (liever geen achternaam) die al 21 jaar voor KLM werkt.

Banen

Met de site vragen zij aandacht voor de tienduizenden gezinnen die met plezier rond Schiphol wonen, werken en leven van de luchtvaart. „Wij roepen mensen op om ons manifest te steunen en vragen de Nederlandse regering oog te hebben voor mensen die hun brood verdienen dankzij de luchtvaart.”

In de discussie over wel of niet groei van Schiphol willen zij zich niet begeven. „Maar, feit is wel dat wanneer KLM niet kan groeien, het openen van nieuwe bestemmingen alleen kan wanneer een andere wordt geschrapt. Zo is Los Angelos ten koste gegaan van een Afrikaanse bestemming. Een andere maatschappij is in dat gat gesprongen en vliegt nu vanaf Brussel. Die werkgelegenheid lopen wij dan mis.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.