Bewegend Verleden: Sinterklaas in Haarlem, circa 1925 [video]

Bewegend Verleden: Sinterklaas in Haarlem, circa 1925 [video]
Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: Sinterklaas komt op bezoek!

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Een bijzonder filmpje dit maal, van Sinterklaas op bezoek bij een Haarlems gezin aan de Kleine Houtweg 63. De beelden zijn van rond 1925.

Sinterklaas is niet op bezoek bij een doorsneegezin, maar staat in de achtertuin van opa en oma Daamen. Opa is notabele: een zeer bekende notaris in Haarlem.

Hij overleed niet veel jaren na dit vrolijke bezoek van Sinterklaas, in 1928. Haarlem’s Dagblad somde in een artikel zijn verdiensten op. De film is gemaakt door zijn zoon, A.J.C Daamen (1895-1971).

We zien een een Sinterklaas die er in onze ogen nu wat streng uitziet. Twee kinderen worden bij hem op schoot gezet. Ze kijken niet meteen heel gelukkig. De kleinste wil het liefst snel weer weg, maar ontdooit later wat. Een Zwarte Piet, heel donker geschminkt (behalve zijn nek), houdt de staf vast.

Bewegend Verleden: Sinterklaas in Haarlem, circa 1925 [video]

Het valt niet zo op in het filmpje, maar het was december 1925 bitter koud in Haarlem.

Het vroor in de nacht van 4 op 5 december maar liefst 22 graden in de binnenstad, meldt Haarlem’s Dagblad van 5 december. Door de vorst loopt de bouw van de nieuwe brug over de Jan Gijzenvaart vertraging op, schrijft de krant. Het zand is bevroren.

Op 5 december werden om 10.30 uur de banen van de IJsclub Haarlem geopend.

,,Als de ijsbaan open is, zal dit worden aangegeven door rood-witte vlaggetjes van plaatijzers op de trams. Zijn deze vlaggetjes na 5 uur niet meer op de trams dan is de ijsbaan des avonds gesloten.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.