Bijna 2 miljoen euro voor vakantieparken

© Achief

Merlin Mulder
Amsterdam

Het Rijk maakt 1,1 miljoen euro vrij voor de provincies om te investeren in vakantieparken. Dat heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Aanleiding is dat de problematiek rondom parken toeneemt.

Naast die 1,1 miljoen, is er 400 duizend euro voor een project in Gelderland beschikbaar gesteld en nog eens 450 duizend voor een soortgelijk project in Brabant.

Het Rijk, de provincies en de recreatiebranche slaan de handen ineen om de vakantieparken aan te pakken waar illegaal wordt gewoond.

Uit een onderzoek waarvan de resultaten vorige week naar buiten kwamen, blijkt dat alleen al op de Veluwe tussen de 6000 en 9000 bewoners permanent op een vakantiepark verblijven.

Naar schatting gaat het in heel Nederland om een getal van 55 duizend. Permanente bewoning is niet toegestaan, tenzij gemeenten daar in hun bestemmingsplan ruimte voor maken.

Of het illegaal bewonen van vakantieparken ook in Noord-Holland gebeurt, is niet duidelijk. Verschillende gemeenten gaan de komende tijd in kaart brengen of er binnen hun grenzen sprake is van permanente bewoning.

Dit is niet gemakkelijk in kaart te brengen, omdat zulke controles veel tijd vergen. Europarcs De Rijp stelt dat er op zijn grondgebied geen sprake is van permanente bewoning.

Illegale bewoning van vakantieparken kan een hoop overlast geven. Bovendien kunnen ze er door verloederen en onveilig worden.

Permanente bewoners zijn vaak woningzoekenden die nergens anders een huis kunnen vinden, gastarbeiders of personen die - bijvoorbeeld na een scheiding - snel een andere woonplek nodig hebben.

In sommige gevallen gaat het om criminelen die op een vakantiepark onder de radar van de recherche willen blijven.

Het vrijgemaakte geld moet parken aantrekkelijk houden, zorgen voor een oplossing voor permanente bewoners en leiden tot grotere veiligheid. Ook wil de minister gemeentes steunen bij plannen om van vakantieparken woonwijken te maken.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.