Oxystaalfabriek 2 viert 50-jarig bestaan

Het interieur van Oxystaalfabriek 2.© Aechieffoto Foto fix media

Bart Vuijk
Velsen-Noord

Oxystaalfabriek 2 bestaat vijftig jaar. In precies hetzelfde jaar waarin het bedrijf Hoogovens, nu Tata Steel IJmuiden, als geheel honderd jaar bestaat, en waarin de Tata Group uit India zijn 150e verjaardag viert.

Het honderdjarig bestaan van Tata Steel IJmuiden is met veel activiteiten gevierd, maar rond het vijftigjarig bestaan van een van de belangrijkste fabrieken op het terrein, Oxystaalfabriek 2, is het wat rustiger.

Dit is de plek waar het staal wordt gemaakt. In de Oxystaalfabriek komt het ruwijzer uit de hoogovens vloeibaar binnen, en gaat het na gieten en bewerking in vaste vorm weer naar buiten. Als plakken gloeiend staal.

Het enorme gebouw werd in 1968 voltooid. In de fabriek is het proces om staal te maken sindsdien voortdurend verbeterd. Onlangs is Tata Steel begonnen met een flinke upgrade van de fabriek, waar de nieuwe Continugietmachine 23 straks zowel de productie als de kwaliteit van het staal verder moet verhogen. Deze 200 miljoen euro kostende machine gaat hogesterktemetalen maken voor autoproducenten.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.