Sinterklaas vieren met mensen die je niet kent in Haarlems restaurant

Marlies Vording
Haarlem

Dobbelen om grappige kleinigheden tijdens een spannend sinterklaasspel. Zo’n zestien gasten die elkaar veelal nog niet kennen komen dinsdagavond samen om de verjaardag van de goedheiligman te vieren tijdens een feestelijke editie van de Tafel van Veel in restaurant Bij Tholen. ,,Zelfs de eigenaar van het restaurant doet mee’’, zegt gastvrouw Ruth Nelemaat enthousiast.

De Tafel van Veel is een initiatief uit 2017 en heeft als doel Haarlemmers met elkaar in contact te brengen en op die manier eenzaamheid tegen te gaan.

Iedere dinsdag openen een aantal restaurants in de stad hun deuren voor een groep van maximaal tien eters, ook in 2019.

Gasten zitten met elkaar aan een lange tafel en krijgen tegen lage prijzen een ’daghap’ voorgeschoteld. Aanmelden is normaal gesproken niet verplicht. ,,Dat houdt het laagdrempelig.’’ Hoeveel gasten er komen is dan ook lastig te voorspellen.

Voor de sinterklaaseditie in Bij Tholen ligt dat anders. Nelemaat verwacht zoveel deelnemers, dat de avond bij voorbaat al ’vol’ zit.

,,Dit is het enige restaurant waar we het sinterklaasspel doen. Vorig jaar hebben we dat ook gedaan en dat was een groot succes’’, herinnert ze zich.

Sommige deelnemers vonden het diner zo gezellig, dat aan tafel spontaan een initiatief ontstond om ook op Tweede Kerstdag samen te eten. ,,Dat was ontzettend leuk. We hebben dat toen bij mij thuis gedaan.’’

Nieuwkomer

Bij restaurant De Wandelaar kunnen geïnteresseerden dinsdag overigens wel zonder aanmelding terecht voor een maaltijd. Hetzelfde geldt voor café de Lange Heer, waar een kom erwtensoep op het menu staat.

Een relatieve ’nieuwkomer’ in het rijtje is het Marokkaanse restaurant Casa del Moro. ,,Iedereen is daar heel enthousiast over. Het is echt een keer wat anders. Je moet wel de tijd hebben, want het duurt even voor het eten op tafel staat.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.