Expo Haarlemmermeer wordt tv-hart EK-voetbal 2020

Vijfhuizen

Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen wordt het hart van alle uitzendingen van het EK-voetbal in 2020. Dat heeft de Uefa vrijdag bekendgemaakt.

Euro2020, zoals het toernooi officieel heet, wordt van 12 juni tot 12 juli 2020 gespeeld in twaalf Europese steden, waaronder Amsterdam. Expo Haarlemmermeer wordt tijdens het toernooi het International Broadcast Centre (IBC).

Alle tv-signalen vanuit de stadions waarin de 51 EK-wedstrijden worden gespeeld, waaronder de Johan Cruijff Arena, komen in Vijfhuizen samen en worden van daaruit weer verzonden naar alle Uefa broadcast-partners.

Expo Haarlemmermeer werd verkozen boven onder meer Londen en München.

De 24.000 vierkante meter grote evenementenlocatie in Vijfhuizen biedt vanaf eind maart 2020 vier maanden lang plaats aan zo’n duizend gasten en werknemers. Het IBC huisvest onder meer tv-studio’s en productie- en regieruimtes.

Tijdens Euro2016 in Frankrijk was het IBC gevestigd in Parijs. Naar dat toernooi keken meer dan twee miljard televisiekijkers.

De Uefa koos de locatie voor het IBC vanwege de beschikbare faciliteiten en de gunstige ligging ten opzichte van Schiphol en de steden Amsterdam en Haarlem.

Ook de mate waarin het Expo-terrein en de directe omgeving kunnen worden afgesloten, speelde een rol. De KNVB zette de Europese voetbalbond op het spoor van Expo Haarlemmermeer.

Adam Elzakalai, wethouder Sport van Haarlemmermeer, is blij en trots dat het IBC naar de polder komt: ,,Dit is echt supergaaf.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.