Antonie Kamerling Award voor serie met Maaike uit Haarlem [video]

Haarlem

De tv-serie #jesuisdepri met de Haarlemse Maaike Zwarter heeft de Antonie Kamerling Award gewonnen.

Het Nederlands publiek vond dat deze serie het afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan openheid over psychische problemen.

De 5 jongeren uit de serie, fotografe Rosemary Dekker, de makers en presentator Jan Kooijman kregen de award tijdens een Open MIND Diner in Amersfoort overhandigd door de winnaar van vorig jaar, psychiater Menno Oosterhoff.

Antonie Kamerling Award voor serie met Maaike uit Haarlem [video]
Maaike Zwarter.
© foto United Photos/Paul Vreeker

De documentaireserie #jesuisdepri heeft vooral de Antonie Kamerling Award gewonnen omdat de vijf geportretteerde jongeren zich kwetsbaar opstelden en hun verhaal over hun depressie open en eerlijk te vertellen.

Die waardering kreeg de serie van KRO-NCRV bij de uitreiking van de landelijke award. Meer dan 5.500 mensen hebben hun stem uitgebracht. 39 procent van de stemmen ging naar de winnaar. De award is ingesteld door MIND, een koepel voor organisaties die zich met geestelijke gezondheid bezighouden.

De Haarlemse Maaike Zwarter, een van de geportretteerde jongeren, vertelde in deze krant ook openhartig over haar ernstige depressiviteit. MIND-directeur Marjan ter Avest: ,,Anne, Elwin, Eleanor, Jynthe en Maaike hebben zich in de serie kwetsbaar opgesteld door hun verhaal over hun depressie open en eerlijk te vertellen. Hiermee hebben ze hopelijk veel jongeren gestimuleerd om ook open te zijn over hun psychische klachten.’’

Maaike Zwarter en de anderen hadden totaal niet verwacht de prijs te winnen. ,,Het was voor ons een heel bijzondere avond. Het voelde meer aan als een reünie dan een uitreiking. Wij waren er namelijk allemaal wel over eens dat wij niet zouden gaan winnen. De verbazing was heel groot. De blijdschap misschien nog wel groter. Al snel volgden bij mij de tranen. Ik voelde zo veel trots. Trots op het team, trots op de andere deelnemers en trots op mijzelf. Ruim een jaar geleden ben ik dit avontuur aan gegaan met de hoop één iemand met een depressie te kunnen bereiken en te laten weten dat hij of zij niet alleen staat. Dan is mijn doel geslaagd. En hier sta ik dan. Mijn verhaal, ons verhaal, heeft niet één iemand bereikt, maar heel veel mensen. Het hebben van een depressie is geen prijs. Het is keihard werken en keihard vechten. Maar het delen met elkaar, steun ervaren van elkaar en er over praten maakt het gevecht wel iets lichter. Voor Antonie Kamerling is dit helaas niet gelukt. En helaas zijn er elk jaar nog vele jongeren die de strijd ook verliezen. Omdat ik er over ben gaan praten leef ik nu nog. Sta ik hier nog. En kan ik trots zijn op mezelf voor het behalen van deze award samen met het team van Je suis depri. En de tranen... die waren deze keer van geluk. Ik voelde mij gezien, goed genoeg en een toevoeging voor de maatschappij.’’

De MIND Antonie Kamerling Award kwam tot stand na overleg met Isa Hoes en de familie van de acteur. Zij dragen het initiatief een warm hart toe. Psychiater Menno Oosterhoff was in 2017 de eerste winnaar, met zijn boek Vals Alarm.

Antonie Kamerling Award voor serie met Maaike uit Haarlem [video]
Psychiater Menno Oosterhoff.
© Archieffoto

Lees ook: Maaike (26), een alleskunner die zich doodongelukkig voelde

Meer artikelen over psychische problemen hier

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie