Hanneke in de keuken: Pepernoten zijn écht geen kruidnoten! [video]

In de aanloop naar Sinterklaas beginnen in menig huis de geuren van kruid- en/of pepernoten zich weer te verspreiden. Over weinig lekkernijen is zoveel verwarring als over het snoepgoed van de Sint. Wat is precies het verschil tussen een kruidnoot en een pepernoot en hoe maak je ze?

De verwarring werd al meteen weer duidelijk toen ik uit mijn doos met meel- en bloemsoorten een mix pakte waar ’spelt pepernotenmix’ op stond, ooit online besteld bij De Zuidmolen. Aangezien ik tot nu toe alleen maar kruidnoten had gemaakt, omdat die zo lekker makkelijk te maken zijn en eigenlijk nooit mislukken (tenzij je ze vergeet tijdig uit de oven te halen), was ik heel benieuwd hoe deze pepernoten eruit zouden komen te zien.

De mix was over de datum, maar dat bleek het probleem niet. Qua smaak waren ze nog prima, maar wat ik uit de oven haalde, waren kruidnoten (zie video) en geen pepernoten. Want pepernoten, beste mensen, zijn toch echt die hoekige bonken met een heerlijke anijssmaak die in supermarkten al volop verdreven zijn door de kruidnoot in allerlei smaken. Zelfs met truffelsmaak, al durf ik te beweren dat die noten nooit in de buurt van een truffel zijn geweest.

Kruidnoten zijn die kleine ronde dingen met speculaassmaak, die Zwarte Piet (of Blauwe Piet of Groene Piet of Roetveeg Piet) bij de intocht in de menigte smijt, waarbij je moet uitkijken dat je op tijd bukt, zodat je ze niet tegen je hoofd krijgt. Uit eigen ervaring (want: te laat gebukt) kan ik u zeggen dat die dingen nog behoorlijk pijn doen als ze door een wat al te enthousiaste Piet naar je toe zijn gegooid.

Wie niet zoveel houdt van bakken of koken, maar toch van die heerlijke geuren in huis houdt, kan natuurlijk zo’n kruidnotenmix van Koopmans of zo’n spelt pepernotenmix van De Zuidmolen pakken, die dus eigenlijk een kruidnotenmix bleek te zijn. Maar helemaal zelf maken is, zeker met kinderen, echt veel leuker om te doen en super makkelijk. Recepten zijn volop op internet te vinden.

Pepernoten maken bleek nog een hele uitdaging. Ik hou veel meer van die hoekige bonkjes met anijssmaak dan van kruidnoten. Maar ofschoon het gebruikte recept uit het boek ’Maak van de noot een deugd’ (ja, noot met een t, het is een woordgrap...) vast heel goed is, werden mijn pepernoten dingen die je beter niet te enthousiast in de menigte kunt gooien. Of mensen moeten goed kunnen bukken natuurlijk. Maar ik blijf oefenen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Keuze van de redactie