Boerkaverbod nog zeker half jaar op de plank

© Archieffoto ANP

Henk Runhaar
Amsterdam

De invoering van het zogenoemde boerkaverbod laat nog zeker tot 1 juli 2019 op zich wachten. Dat meldt een woordvoerster van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) desvraagd.

Er zijn jaarlijks twee momenten waarop nieuwe wetten in werking treden: 1 januari en 1 juli. Januari komt sowieso te vroeg. De minister is nog in overleg met onderwijsinstellingen en openbaarvervoersbedrijven over de vraag hoe zij met het verbod moeten omgaan.

De Eerste Kamer ging in juni akkoord met het wetsvoorstel, bijna twee jaar nadat de Tweede Kamer het licht op groen had gezet. Voorwaarde van de Eerste Kamer was dat eerst zou worden overlegd met de betreffende sectoren.

In de wet is geregeld dat gezichtsbedekkende kleding is verboden in ’situaties waar het essentieel is dat men elkaar kan aankijken’. Het gaat om het onderwijs, het ov en in overheidsgebouwen. Behalve boerka’s kan worden gedacht aan de nikab, bivakmutsen en integraalhelmen.

Wie zijn of haar gezicht toch bedekt wil houden, kan worden verzocht te vertrekken. Als dat niet werkt, kan de politie worden ingeschakeld. Overtreding van het boerkaverbod kan een boete van 410 euro opleveren.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil handhaving vam het boerkaverbod de allerlaagste prioriteit geven. Ook Rotterdam en Utrecht denken er zo over. De minister noemt het ventileren deze opvattingen door de grote steden prematuur.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.