Onrust bij zoektocht naar plek zendmast Bloemendaal

Onrust bij zoektocht naar plek zendmast Bloemendaal
De huidige mast op het Kopje
© United Photos/Toussaint Kluiters
Bloemendaal

De zoektocht naar een geschikte plek voor een nieuwe zendmast van KPN blijft voor onrust zorgen in Bloemendaal.

Diverse omwonenden van het Bloemendaalse Bos zijn geschrokken van het bericht dat ’hun’ bos een van de opties is voor het plaatsen van zo’n mast. Ze vrezen dat daarvoor honderd vierkante meter van het bos zou moeten worden gekapt.

Een woordvoerder van de gemeente Bloemendaal benadrukt dat een locatie in het Bloemendaalse Bos nog allerminst zeker is. Het bos is inderdaad wel een optie die onderzocht wordt, zo bevestigt ze. ,,Maar deze zoektocht is een ingewikkeld proces, dat zeker nog een hele tijd in beslag zal nemen.’’

Sinds in januari van dit jaar een zendmast op het Kopje van Bloemendaal door een storm werd geveld, is er onrust. Op het Kopje werd tijdelijk, voor een periode van twee jaar, een nieuwe mast geplaatst. Deze mast heeft volgens KPN te weinig bereik. Gezocht wordt dus naar oplossingen. Maar makkelijk is dat niet in Bloemendaal.

Met een werkgroep met omwonenden van het Kopje werd eerder dit jaar over mogelijke locaties nagedacht. Diverse alternatieven vielen daarbij om technische redenen af. Niet elke plek in het bosrijke en heuvelachtige Bloemendaal levert voldoende bereik op.

Volgens omwonenden van het Bloemendaalse Bos heeft de werkgroep rond het Kopje hun probleem nu verschoven naar het bos. De woordvoerder van de gemeente benadrukt desgevraagd dat dat niet aan de orde is. ,,Vanuit de eerste werkgroep zijn we uitgekomen op twee masten: één op het Kopje, maar iets verder van de parkeerplaats dan waar de huidige staat. En een tweede in het bos. Of ze daar ook werkelijk gaan komen, is nog de vraag. Met een tweede werkgroep met bewoners rond het Bloemendaalse Bos zijn we nu aan het praten over de opties.’’

Deze tweede werkgroep van tien personen kwam afgelopen maandagavond voor het eerst bij elkaar. In oktober al hield de gemeente een informatieve bijeenkomst voor bewoners over de mogelijke plaatsing van een veertig meter hoge mast in het bos. Daar waren ruim twintig Bloemendalers aanwezig.

Bomenkap

Of er voor zo’n mast inderdaad 100 vierkante meter aan bomen zou moeten worden gekapt, is volgens de gemeente niet te zeggen. ,,Het is wel zo dat KPN vraagt om de plaatsing van een mast in een vrije omgeving van tien bij tien meter.’’

Als al gekozen wordt voor masten op het Kopje en in het bos, dan is het nog de vraag of die voldoende bereik hebben voor heel Bloemendaal. Voor Bloemendaal-Noord zou mogelijk een derde mast nodig zijn.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie