Leidse hoogleraar: ’Wil je aandacht? Begin motorclub’

Bij de landelijke actie tegen motorclub Caloh Wagoh werden op een Amersfoorts woonwagenkamp onder meer auto’s in beslag genomen.
© Caspar Huurdeman
Leiden

Spring niet in het gat van verboden outlaw motorclubs, zoals Satudarah. Die duidelijke boodschap hebben politie en justitie woensdag afgegeven met de grootscheepse actie tegen piepjonge motorclub Caloh Wagoh, zegt Leidse criminoloog Arjan Blokland.

Caloh Wagoh-leider Keylow werd woensdagochtend vroeg opgepakt in Leiden. Hij werd in 1970 in Suriname geboren en was volgens Blokland het brein achter de Haagse straatbende The Crips.

Rijdende trein

,,Maar je kunt niet je leven lang bij een jeugdbende zitten. Wellicht speelde het gebrek aan populariteit ook een rol. De archetypische Amerikaanse straatcultuur is hier nooit echt aangeslagen. Ik bedoel zonder Bloods heeft het niet veel zin om bij The Crips te zijn.’’

,,Ik heb sterk de indruk dat Keylow behoefte had aan een nieuwe manier om media-aandacht te krijgen en mensen om zich heen. Hij is op een rijdende trein gesprongen, bij een motorclub ben je verzekerd van aandacht.’’ Wel is het afwachten hoe lange een nieuwe club het volhoudt, weet Blokland. ,,Bij jonge clubs is het echt de vraag of ze morgen nog bestaan.’’

Lees ook: Politieactie tegen motorclub Caloh Wagoh

In een vorig jaar gepubliceerd onderzoek van onder meer deze Leidse hoogleraar wordt Caloh Wagoh al wel genoemd. Maar dan als club met minder dan tien leden. Inmiddels telt de club tien chapters, onder meer in Amersfoort (2), Amsterdam, Mijdrecht en Den Haag.

Reputatie

Bekendheid kreeg Caloh Wagoh, voluit Caloh Wagoh Main Triad, van de raketbeschieting van het onderkomen van onder meer de redactie van Panorama in Amsterdam. Blokland: ,,Duidelijk een publiciteitsstunt. Om een reputatie te vestigen of om duidelijk te maken ’met ons valt niet te spotten’.’’

De motorclub ontstond volgens de eigen website door vriendschap tussen Keylow en Michel Wijs, oprichter van motorclub Trailer Trash. Hun band ontstond toen Keylow te hulp schoot bij ’een conflict’ bij Trailer Trash en werd versterkt door aangetrouwde familie. Hun kleuren, blauw en goud, vormen de verbinding tussen de motorrijders als ’reizigers’ en The Crips (voluit Rollin 200 Main Triad Neighborhood Crips). In het logo is de dood alias Magere Hein prominent verwerkt. Bij de oprichting van Caloh Wagoh zou ook bekende drugscrimineel Greg R. betrokken zijn. R. werd woensdag in Mijdrecht zijn opgepakt.

Chinezen

De toevoeging Main Triad is een bedenksel van Keylow. Hij raakte in de ban van boeken over de Chinese triades toen hij in de jaren ’90 een gevangenisstraf uitzat voor het kapen van een helikopter voor het bevrijden van een zware crimineel. Van de ’geslotenheid, eenheid en strakke handels- en organisatiegeest’ van de Chinezen konden de Surinamers nog wat leren, vond Keylow.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.