Premium

Forse kritiek op lichtmastenplan Hockeyclub Bloemendaal

Forse kritiek op lichtmastenplan Hockeyclub Bloemendaal
De velden drie en vier van hockeyclub Bloemendaal.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Den Haag

De kans lijkt groot dat de gemeente Bloemendaal opnieuw haar huiswerk moet doen in een slepende kwestie rond het lichtmastenplan van Hockeyclub Bloemendaal (HCB).

Tijdens een rechtszaak in Den Haag stelde de Raad van State heel wat kritische vragen over het tweede reparatieplan om lichtmasten rond twee nieuwe kunstgrasvelden (3 en 4) aan te leggen. Drie jaar geleden nog schoot de Raad het eerste plan af, omdat het onderzoek naar de effecten van de lichtoverlast voor de rondfladderende vleermuizen tekort schoot. Toen bleek dat vooral de gewone grootoorvleermuis en rosse vleermuis hinder kunnen ondervinden van de lichtmasten.

De gemeente liet na die uitspraak een aanvullend onderzoek doen en nam vervolgens een tweede reparatiebesluit om de lichtmasten mogelijk te maken. Maar dinsdag bleek dat het aanvullende onderzoek nog steeds flinke gaten vertoont. Zo lijkt de gemeente een beetje natte vingerwerk te hebben toegepast bij het bepalen van de maximaal aanvaardbare lichtoverlast bij de paar- en baltsplaatsen van de vleermuizen. Volgens Bloemendaal is 0,6 lux acceptabel.

Dat is te vergelijken met drie à vier volle manen aan een heldere hemel. De tegenstanders van de lichtmasten, waaronder de stichtingen Schapenduinen en Duinbehoud, vinden dat de lichtoverlast bij de paar- en baltsplaatsen niet meer dan één volle maan (0,25 lux) mag bedragen. Rechter en staatsraad Ben Schueler vroeg een aantal keer hoe de gemeente aan haar eigen lichtnormen kwam. Maar dat werd niet erg duidelijk.

Een Bloemendaalse vleermuisonderzoekster zei dat er geen wetenschappelijk onderzoek bestaat over hoeveel licht schadelijk is voor vleermuizen. ,,Ze vliegen ook gewoon onder lantaarnpalen door en dat is 6 lux.’’ Hoe dan ook lijkt de kans groot dat de gemeente nogmaals onderzoek moet doen naar de lichtmasten.

Dat zou de tegenstanders goed uitkomen. Zij betichten de gemeente en de hockeyclub ervan onder één hoedje te spelen. Immers, aan het begin van deze eeuw was er tussen HCB, de gemeente en natuurorganisaties een deal gesloten dat de hockeyclub twee kunstgrasvelden mocht aanleggen, maar pertinent geen lichtmasten. Tussen 2010 en 2015 draaide de gemeente om als een blad aan de boom en stemde alsnog in met het lichtmastenplan.

Sindsdien lopen de kemphanen de rechtszalen plat. ,,We voelen ons belogen en bedrogen door de gemeente en de hockeyclub’’, zei een woordvoerster van Ons Bloemendaal. Els van Mierlo van de hockeyclub benadrukte met klem dat de lichtmasten hard nodig zijn om de jeugd twee keer per week te kunnen laten trainen.

De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.