Bus met anti-Pietdemonstranten bij Alkmaar van de weg gehaald

De bus bij Alkmaar aan de kant.© ANP/Niels Wenstedt

Alkmaar

De politie heeft bij Alkmaar een bus met anti-Pietdemonstranten die op weg was naar Den Helder aan de kant gezet.

Kick Out Zwarte Piet klaagt er op facebook over door politie en burgemeesters in meerdere plaatsen te worden tegengewerkt bij hun demonstraties. Bij Alkmaar heeft de politie de bus Kick Out Zwarte Piet, onderweg naar Den Helder, van de weg gehaald.

Op de foto Mitchell Esajas in gesprek met sympathisanten van actieclub Kick Out Zwarte Piet (KOZP) nadat de bus onderweg van Amsterdam naar Den Helder is stilgezet door agenten. De actieclub, die wilde demonstreren bij de intocht van Sinterklaas, werd tijdens de rit staande gehouden. Eerder hadden de demonstranten zelf laten weten dat de busreis niet doorging, omdat de politie de reis ’niet kon faciliteren’.

KOZP meldde eerder op de ochtend dat de trip was geschrapt vanwege de dreiging van wegblokkades door voorstanders van Zwarte Piet. Maar dat was een rookgordijn om een dergelijke blokkade juist te voorkomen, zei een van de woordvoerders.

Ook maakte de actiegroep melding van ’onredelijke eisen’ van de politie, zoals het regelen van eigen beveiligers en de eis dat de bus voor acht uur in Alkmaar moest zijn. Naar hun zeggen zijn ze vrijdagavond om elf uur pas met de aanvullende eis geconfronteerd, dat ze zich voor acht uur moesten verzamelen bij station Alkmaar-Noord. Dat hebben ze inderdaad vertikt.

In Den Helder stond op de Kooybrug een man of tien klaar om de bus tegen te houden. Er was ook een ME-bus bij de Kooybrug gepositioneerd.

Het vak met anti-Pietdemonstranten in Den Helder is tamelijk leeg. Er staat een man of vier. De politie houdt voorstanders van Zwarte Piet op afstand van het vak.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.