Rechter: Sinterklaasintocht Zaanstad mag doorgaan

© Foto: Annet van Aarsen

1 / 9
Haarlem

De landelijke intocht van Sinterklaas zaterdag in Zaanstad kan volgens het huidige plan doorgaan met Zwarte Piet en hoeft niet te worden aangepast. De voorzieningenrechter in Haarlem heeft dat woensdag besloten in een kort geding dat de stichting Majority Perspective had aangespannen tegen onder meer de gemeente Zaanstad en de publieke omroep NTR.

De stichting eiste niet een volledig verbod van de intocht maar wel dat de in haar ogen ,,racistische stereotypering'' van Zwarte Piet er niet bij zou zijn.

Ook de roetveegpieten die de NTR inzet, zijn in de ogen van de stichting niet voldoende. De stichting vindt dat Nederland met de organisatie en het uitzenden van de Sinterklaasintocht indruist tegen internationale verdragen tegen racisme.

Lees ook: Zaanstad blij met besluit rechter over sintoptocht

De rechter in Haarlem vindt de vorderingen van de stichting niet ontvankelijk, omdat ze niet heeft voldaan aan belangrijke voorwaarden zoals tijdig overleg vooraf met de gedaagden. Die voelden zich nu overvallen door de rechtszaak. De rechter kan daarom geen inhoudelijk oordeel vellen over de vorderingen. Maar ook als hij dat wel had gekund, had hij de vorderingen toch afgewezen, zei hij.

In een lange toelichting ging de rechter inhoudelijk in op de ,,heftiger wordende'' maatschappelijke discussie, eerdere negatieve oordelen over Zwarte Piet door de Kinderombudsman en het College voor de Rechten van de Mens, grondrechten en discriminatie.

De voorzieningenrechter vindt dat hij alleen vooraf zou kunnen ingrijpen als is te voorzien dat de intocht een forse breuk op grondrechten oplevert. En dat is volgens hem niet het geval.

Ook zei de rechter dat de figuur van Zwarte Piet al langzaam wordt aangepast en dat hiermee afscheid wordt genomen van de 'klassieke' Zwarte Piet. De gedaagden hadden dat zelf ook aangevoerd tijdens de zitting dinsdag. De rechter vindt het belangrijk dat de discussie wordt voortgezet.

Een bestuurslid van de stichting was verrast dat de rechter inhoudelijk inging op de kwestie, maar was het niet eens met het oordeel. Hij zei dat de stichting waarschijnlijk naar het Europese Hof stapt.

Foto’s: Rowin van Diest

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.