Luchthaven in zee bij IJmuiden enige optie voor groei Schiphol
Schiphol kan niet verder groeien op de huidige locatie in de Haarlemmermeer. Het draagvlak onder omwonenden en gemeenten is gereduceerd tot nul. Een ’dependance’ in zee voor de kust van IJmuiden met twee banen is de enige groei-optie.
Dat bleek afgelopen weekend op een bijeenkomst van honderd bewonersgroepen met de nieuwe Schipholbaas Dick Benschop.
Zelfs zijn pleidooi voor ’gematigde en gecontroleerde vluchtgroei’ in de Haarlemmermeer, naar verwachting 1 tot 1,5 procent per jaar in plaats van 3 tot 4 procent aan marktbehoefte, werd weggehoond.
Zijn charme-offensief naar de omgeving van de luchthaven moet als mislukt worden beschouwd.
Delegatieleider Matt Poelmans bevestigt die mislukking.
„Gematigde groei blijft groei. Dat wil niemand meer. De huidige 500.000 starts en landingen zijn al te veel. De meeste bewoners zijn voor krimp, omdat geluidsoverlast dag en nacht de spuigaten uit loopt. Schiphol heeft zich afgelopen jaren niet aan de gemaakte afspraken van hinderbeperking gehouden. Ook wordt er voortdurend gesjoemeld met cijfers. Daarom is het voor ons nu genoeg geweest.”
Poelmans en vertegenwoordigers in Omgevingsraad Schiphol pleiten voor een opgespoten IJvlakte, analoog aan de Maasvlakte bij Rotterdam.
„Daar kunnen twee herriebanen, zoals Aalsmeer en Buitenveldert, naartoe worden verplaatst. Dat scheelt veel lawaai. De bestaande terminal kan blijven, met een snelle railverbinding naar de IJvlakte”, meent hij.
Ook Benschop kijkt ’met een open blik’ naar ideeën voor een luchthaven in zee. „Het is een goed initiatief van de minister dat de haalbaarheid opnieuw onderzocht wordt”, vindt hij.
Op 5 december debatteert de Tweede Kamer over de mogelijkheden van zeebanen, inclusief kosten en veiligheid. De laatste 25 jaar is Schiphol verdrievoudigd tot ruim 70 miljoen vertrekkende, aankomende en overstappende reizigers.