Premium

Veiligheid grootste risico voor trampolineparken

Veiligheid grootste risico voor trampolineparken
Leiden

Het aantal trampolinehallen is de laatste twee jaar verdubbeld tot 64. Naar verwachting zijn dat er eind volgend jaar honderd. Een verdere groei kan ten koste gaan van vooral de kleinere bestaande hallen.

Die verwachting spreekt het Leidse horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners uit. ,,Veiligheid blijft een risico voor het imago van de indoor trampolineparken. Wanneer er ernstige blessures of ongevallen ontstaan, dan zal het imago daar ernstig onder te lijden hebben’’, vreest onderzoeker Niek Timmermans. Ofwel, dan zullen de hallen minder bezoekers trekken.

Veiligheid is bij sporten en speeltoestellen altijd een gevoelig item. De trampolines die veel mensen in de tuin hebben staan, zijn jaarlijks goed voor 6000 gevallen op de spoedeisende hulp. In Engeland bleek begin dit jaar dat er dagelijks drie gewonden vallen in trampolinehallen. ,,Afgezet tegen 15 miljoen bezoekers ia dat relatief niet zo veel en in Engeland is een wildgroei aan hallen ontstaan, die zich lang niet allemaal houden aan de internationale veiligheidsregels’’, stelt JumpXL dat met twintig locaties marktleider is in Nederland.

Strenge eisen

Jump XL heeft onder andere hallen in Leiden, Nieuw-Vennep en Zandvoort. Komend jaar worden nog zes nieuwe vestigingen geopend. ,,Met trampolines waarmee je nóg hoger springt en die je zelfs kunt combineren met een metershoge Walk Wall, Ninja parkoersen waar je de waaghals in jezelf ontdekt en andere extreme activiteiten, lijkt een ongeluk in een klein hoekje te zitten’’, geeft het bedrijf zelf toe. Dankzij strenge veiligheidseisen, duidelijke spelregels, veel personeel en camerabewaking, is dat risico beperkt.

Die tactiek werpt vruchten af. Slechts 0,017 procent van alle jumpers loopt een blessure op, zo weet Jump XL en dat is zeer gering vergeleken met andere sporten. Het bedrijf neemt ook nieuwe videosoftware in gebruik waarmee afwijkend gedrag van de springers meteen wordt doorgegeven aan de toezichthouders. Ook bij andere trampolinebedrijven als Bounz en Jumpsquare staat veiligheid bovenaan.

Geen hype

Vooralsnog kan de sector dus doorgroeien. ,,Het is ook zeker geen hype, maar past in het groeiende aanbod van vooral indoor activiteiten. Alleen midgetgolf zie je buiten steeds minder, maar daar zie je nu indoor midgetgolf. Zelfs bowlen groeit nog steeds’’, schetst Timmermans de ontwikkeling.

De eerste trampoline werd in 1934 in Amerika gebouwd. Bij speeltuinen, op campings en strandpaviljoens kwamen later grote trampolines en de afgelopen jaren verschenen ze in steeds meer voor- of achtertuinen. Pas in 2011 opende Bounz de eerste trampolinehal in Nederland en wel in Amsterdam. Vooral de laatste twee jaar kwamen er steeds meer bij in afgedankte of nieuwe hallen.

Uitdaging

In de kleinschalige hallen staan 25 tot 50 trampolines naast en tegen elkaar. Ideaal voor kleinere kinderen van vier tot twaalf jaar. De oudere jeugd gaat liever naar grotere hallen met extra faciliteiten zoals basketbal, een stormbaan, koorddanskabels en bakken met schuimblokken. In de daluren worden volwassenen gelokt om hier te fitnessen. ,,De verdere groei zit vooral bij grote hallen met veel voorzieningen. De kleinere hallen krijgen het moeilijker en wanneer de groei niet stopt, wordt de spoeling steeds dunner.’’

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.