Rijsenhout: Tien Polen in een rijtjeshuis

© Archieffoto ANP
Hoofddorp

In Hoofddorp en Rijsenhout worden rijtjeshuizen opgekocht voor de huisvesting van Oost-Europese arbeidsmigranten.

In Rijsenhout wonen tien migranten in een eengezinswoning met drie slaapkamers en één toilet. Ze betalen per persoon 500 euro huur per maand, geld dat wordt ingehouden op hun salaris. Er zijn meerdere woningen in het dorp waar zes of zeven personen wonen.

Buurtbewoners ondervinden overlast van de Polen, Bulgaren en Roemenen in hun straat. De tuin wordt niet onderhouden, ze maken lawaai en staan tot laat in de avond in de achtertuin te roken en te praten.

De gemeente Haarlemmermeer is op de hoogte van deze ontwikkeling, maar kan alleen ingrijpen als er klachten worden ingediend. Alleen gebeurt dat nauwelijks. ,,In Rijsenhout zien veel mensen dat als verklikken. Of ze zijn bang voor consequenties’’, weet PvdA-raadslid Fien Eveleens. Zij heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van B en W en vindt dat er een pensionverordening moet komen om paal en perk te stellen. De gemeente heeft dat in onderzoek.

Rond Rijsenhout, Hoofddorp en Nieuw-Vennep wonen al jaren arbeidsmigranten in oude boerderijen en kwekerswoningen. Die liggen echter buiten de bebouwde kom of in een vrijwel verlaten buurtschap als Rozenburg, bij Schiphol. Zij veroorzaken geen enkele overlast en worden met rust gelaten.

Nu arbeidsmigranten ook binnen de bebouwde kom worden gehuisvest is een andere situatie ontstaan. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Rijsenhout werd het probleem voor het eerst aan de kaak gesteld.

Lees ook: Rijsenhouters klagen niet over arbeidsmigranten

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.