Formule 1 terug op Zandvoort? GroenLinks trapt op de rem

Formule 1 terug op Zandvoort? GroenLinks trapt op de rem
Martine Wierda is fractieleider van GroenLinks in Bloemendaal.
© GroenLinks Bloemendaal
Bloemendaal

Het nieuws dat Formula One Management Zandvoort heeft uitverkoren voor de Dutch GP in 2020 is nog maar nauwelijks bekend, of GroenLinks Bloemendaal trapt al op de rem. De partij komt met een motie om burgemeester en wethouders te dwingen van zich af te bijten.

„Bloemendaal heeft het meeste last van Formule 1 op Zandvoort. Zowel qua geluid als wat betreft het verkeer”, zegt fractievoorzitter Martine Wierda. „Bloemendaal moet een vuist maken.” Wierda maakt zich ook zorgen over drukte in de lucht in de vorm van helikopters.

Kritisch

Onder het vorige college, waar GroenLinks deel van uitmaakte, was dat allang gebeurd, denkt Wierda. „Nu komt het college niet verder dan het ’kritisch volgen’ van de ontwikkelingen. Dat is mij te vaag. Bloemendaal moet meepraten, we moeten er het beste uithalen voor onze inwoners.”

De Formule 1 tegenhouden zal wel niet lukken, vreest Wierda. „Maar Formule 1 moet dan op zijn minst ten koste gaan van andere herriedagen. Het moet niet en, en, en zijn. Niet alleen de Formule 1 is een probleem, er komt steeds meer bij op het circuit.”

GroenLinks gelooft niet in fietsplannen waar circuiteigenaar prins Bernhard van Oranje mee schermt. „Ja, ja. En als het regent? Ze moeten verplicht pendelbussen inzetten vanaf parkeerterreinen verderop. Of echt groot denken: lightrail of nog beter, een ondergronds metrostelsel.”

Timing

De timing van Wierda is opmerkelijk. Ze maakte haar punt net voordat de keuze van de Formule 1-bazen voor Zandvoort bekend werd. Aanleiding was een onderhoud dat ze onlangs had met het platform Rust bij de Kust. ,,Bij het naborrelen merkte ik dat het bij anderen ook steeds meer begint te leven. CDA en PvdA maken zich ook zorgen.’’

Rust bij de Kust komt ook met protesten. Volgens het platform is er nu al te veel overlast van het circuit. Overheidsgeld in een autorace steken noemt deze club een schande.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.