Sinterklaas toch weer op de korrel

Sint op de plaats van president Kennedy.
© Twitter/Michael van Zeijl
Zaanstad

De veroordeling voor het opruien tot een moordaanslag op sinterklaas bij de vorige nationale intocht werkt averechts in het geval van Michael van Zeijl, leider van actiegroep De Grauwe Eeuw. Aan de vooravond van de landelijke intocht op de Zaanse Schans komt hij met een montagefoto met sinterklaas op de plek van de vermoorde Amerikaanse president Kennedy.

Ook draagt hij op door hemzelf op Facebook geplaatste foto’s een petje met de tekst ’Sinterklaas Sniper’ en daarbij een rode doelwitmarkering. De pet toonde hij voor het eerst kort na zijn veroordeling door de politierechter in Utrecht, eind augustus.

Kind

’Voor alle fragiele kolonisten is er deze versie zonder kinderen’, schrijft Van Zeijl bij zijn sinterklaas/Kennedy-foto. Op de reactie ’Ik zie een kind. Maar die is blond... Dus good to go’ schrijft hij: ’Ja maar die staat veel te ver weg voor al die spetters enzo’.

Van de volgens hem ’schofferende’ vraag of hij inderdaad opnieuw oproept tot moord op sinterklaas of zelf van plan is een aanslag te plegen, is Van Zeijl niet gediend. ,,Als je me serieus nam, zou je dit niet vragen want ik heb al meermaals gezegd dat ik niet gewelddadig ben’’, laat hij weten. Hij wijst erop dat hij in hoger beroep is gegaan tegen zijn veroordeling voor opruiing. ,,Die is nog lang niet definitief.’’

Strafbaar

Het Openbaar Ministerie beoordeelt of Van Zeijl over de schreef gaat, laat burgemeester Jan Hamming van Zaanstad weten. Hamming wil zelf niet reageren op ’de uitingen van De Grauwe Eeuw en andere groepen’. Hij benadrukt dat de gemeente, de politie en het OM ’nauw en intensief’ samenwerken om te zorgen dat de intocht op 17 november veilig verloopt. ,,Zodat ouders en kinderen er volop van kunnen genieten.’’

Michael van Zeijl met Sinterklaas Sniper-pet.
© Facebook/Michael van Zeijl

Een woordvoerster van het OM meldt desgevraagd dat berichtgeving en uitlatingen over de landelijke intocht van sinterklaas worden gevolgd. ,,Mocht sprake zijn van een concrete verdenking van een strafbaar feit, dan kan daartegen strafrechtelijk worden opgetreden, zoals te doen gebruikelijk.’’ Of in dit geval sprake is van een verdenking wil het OM niet zeggen. ,,Dat delen we op voorhand niet met de media.’’ Net als burgemeester Hamming wil ook het OM niet zeggen waarom niet wordt ingegaan op deze kwestie.

Botsplinters

Van Zeijl werd vorig jaar enkele dagen voor de landelijke intocht in Dokkum opgepakt en zat vast tijdens het evenement. De politie greep in nadat de extreemlinkse activist op Facebook schreef: ’We moeten een prijs op het hoofd van sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is, zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten. Met andere woorden zonder twijfel morsdood’. Sinterklaas-acteur Stefan de Walle (bekend van Flodder) deed aangifte.

De Grauwe Eeuw-leider komt niet demonstreren, maar kondigt aan de intocht in Zaandijk te stoppen met acties. De roetveegpieten die de NTR inzet, zijn volgens Van Zeijl ’gewoon nog steeds blackface’.

Gelijke munt

Sinds de opruiende tekst van voorman Michael van Zeijl over het doden van sinterklaas tijdens de landelijk intocht heeft zijn actiegroep De Grauwe Eeuw een vaste tegenstander op Facebook: Huilgroep De Grauwe Eeuw.

Sinterklaas met een vuurwapen.
© Facebook/Huilgroep De Grauwe Eeuw

Die laat sinterklaas met gelijke munt terugbetalen. De goedheiligman wordt met een vuurwapen in zijn handen afgebeeld op deze pagina. Deze maand schreef de ’huilgroep’ erbij: ’vanmiddag zijn KOZP-sympathisanten aangevallen door de sint’. Kick Out Zwarte Piet demonstreert al jaren bij de nationale intocht.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.