Ophef over VOC-kruiden in pepernoten Van Delft

Frans van den Berg
Amsterdam

Pepernotenfabriek Van Delft ligt onder vuur omdat ze een van hun smaken aanprijzen als ’met VOC kruiden’.

Het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië heeft een klacht ingediend bij Van Delft en supermarkt Albert Heijn. Bij AH liggen de pepernoten van Van Delft in de schappen. Daarnaast verkoopt de Harderwijkse fabriek, in 1880 begonnen in Koog aan de Zaan, de pepernoten in winkels zoals in Alkmaar, Purmerend, Haarlem, Hoofddorp, Schiphol, Hilversum, Leiden en Alphen aan den Rijn.

Die kruidnoten worden in tientallen smaken gemaakt. Een daarvan is ’Authentiek VOC kruiden’. ,,Deze kruiden zijn over de ruggen van duizenden vermoorde Indonesiërs verkregen. Het is dan ook stuitend dat dit zo in de winkel ligt, alsof wij daar trots op mogen zijn. Deze moeten per direct uit het assortiment’’, schrijft het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië.

De werkgroep ziet het als een ongebreidelde verheerlijking van het kolonialisme. ,,Een paar honderd jaar moord, doodslag en uitbuiting door de VOC/Nederlandse staat. Zowel deze leverancier als de supermarkt moet zich diep schamen.’’

Origineel

Van Delft laat weten dat voor de naam is teruggenaam in de culinaire geschiedenis boeken. ,,We hebben een pepernoot ontwikkeld zoveel mogelijk naar het recept en de vorm van de 16e eeuw. De oorsprong van de pepernoot is de rogge brood (rogge was een echt Nederlands landbouw gewas) te zoeten met honing en op smaak te brengen met kruiden. Deze kruiden werden uit Indonesie en Sri Lanka gehaald door de VOC. Omdat de VOC een dusdanig belangrijke rol speelde in de oorsprong van de pepernoot heeft Van Delft deze authentieke noot de naam meegegeven van de organisatie die de brenger was van deze kruiden’’, laat het bedrijf per mail weten.

Steun

Op de klacht van het Dekolonisatie Netwerk gaat Van Delft niet in. Maar op social media zijn er ook steunbetuigingen. Zij scharen de ophef in dezelfde categorie als de discussie over namen als Negerzoenen, Jodenkoeken en blanke vla.

Een ander merkt op dat Van Delft beter had moeten weten na de ophef enkele jaren geleden toen premier Balkenende pleitte voor meer VOC mentaliteit in Nederland.

Richard Otto van Tens Media uit Hilversum, noemt zich de spreekbuis van verdwenen merken. Hij vindt dat ‘authentieke VOC kruiden’ niks met racisme te maken heeft. ,,Overigens ook niets met de VOC, want die bestaat al 200 jaar niet meer. Of het zijn hele oude kruiden.’’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.