Kinderen helpen kinderen als kinderambassadeur [video]

Kandidaat Gijs.© video YouTube

Ravey.© video YouTube

1 / 2
Gwendelyn Luijk
IJmuiden/Beverwijk

De 13-jarige Gijs uit Beverwijk en de 10-jarige Ravey uit IJmuiden zijn in de race om kinderambassadeur te worden van het NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. De twee jongens willen andere kinderen met een beperking inspireren en zich inzetten om hun leven wat makkelijker te maken.

Hoe kunnen we van Nederland een plek maken waar elk kind zich thuis voelt? Om die vraag draait het tijdens de finale op 3 november in theater De Flint in Amersfoort. Uit veertig deelnemers zijn tien finalisten gekozen, allemaal kinderen met een handicap, en tussen de negen en dertien jaar. Zij presenteren hun visies. Er is ook een videoboodschap opgenomen en de kinderen maakten een vlog.

Gijs en Ravey zitten allebei op school bij Heliomare in Heemskerk. Een aantal maanden terug kwam Lucille Werner daar op bezoek om leerlingen met een beperking te enthousiasmeren voor de wedstrijd. Meer leerlingen van Heliomare besloten daarop mee te doen, maar alleen Gijs en Ravey zijn door de eerste ronde gekomen. Met behulp van een coach hebben ze zich de afgelopen maanden op de finale voor kunnen bereiden. Die heeft hen onder meer geholpen met het in elkaar zetten van de presentatie, maar ook de ouders voorbereid op wat het inhoudt NSGK-kinderambassadeur te zijn.

Buitengesloten

Volgens de NSGK worden kinderen met een handicap vaak buitengesloten. De tien finalisten zullen uit eigen ervaring vertellen wat dit voor hen betekent en vooral wat eraan gedaan kan worden. De twee winnaars mogen zich het komende jaar kinderambassadeur noemen. Samen met de huidige NSGK-kinderambassadeur zullen ze opkomen voor de belangen van kinderen met een handicap.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De presentatie van de middag is in handen van Lucille Werner. In de jury zitten tv-presentator Ron Boszhard, DJ Ingrid Jansen en NSGK-directeur Henk-Willem Laan. Speciale gasten zijn prinses Laurentien en zanger Douwe Bob.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer informatie op de site van NSGK.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.