Nog eens 28 klachten over grafietregens Wijk aan Zee

Slak wordt gestort door Harsco. Hierbij komen wel eens explosies voor, die vrijwel onmiddellijk tot een grafietregen leiden in Wijk aan Zee.© Bart Vuijk

Bart Vuijk
Wijk aan Zee

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft de afgelopen week, tot en met dinsdag, 28 nieuwe klachten ontvangen van inwoners van Wijk aan Zee over grafietoverlast.

Het grafiet komt vrij bij het storten van roza-slak bij slakverwerker Harsco op het terrein van Tata Steel. De deeltjes glinsteren en zijn niet makkelijk te verwijderen. Harsco heeft van de Omgevingsdienst tot 1 november de tijd gekregen om het probleem met de stofoverlast op te lossen. Daarna gaat per incident een dwangsom gelden van vijfduizend euro per overtreding. Dat wil zeggen: zodra er grafiet het fabrieksterrein af waait, moet er betaald worden. De dwangsommen kunnen oplopen tot maximaal 150.000 euro.

De 28 klachten zijn genoteerd nadat er eerder al dertig klachten in één etmaal binnenkwamen over een zware wolk die Wijk aan Zee trof. In eerdere maanden werden eenmaal honderd klachten ingediend.

Tijdens een bijeenkomst voor inwoners deze week heeft Tata Steel getracht uitleg te geven en er werd schoonmaak ook in de huizen beloofd, maar de dorpsbewoners blijven zeer bezorgd, vooral over hun gezondheid.

GGD Kennemerland meldt aan deze krant geen gezondheidsproblemen te voorzien met dit grof stof. ,,Het is alleen irritant en vies.” Handen wassen en schoeisel uit is het advies.

Tata Steel en Harsco halen inmiddels naar eigen zeggen alles uit de kast om nieuwe stofregens in Wijk aan Zee te voorkomen. De bouw van een overkapping moet de oplossing brengen, maar die is pas in 2020 klaar.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.