Kinderen vaker aan de hengel

1/2
Spaarnwoude

Jongeren vangen buiten niet alleen Pokemons, maar ook steeds meer vissen. Dat is spannend en vinden ze gezellig. Die opmars van het vissen mondt zaterdag uit in het grootste jeugdsportvisevenement dat ooit in Nederland is gehouden.

In het recreatiegebied Spaarnwoude wordt deze vrijdag nog hard gewerkt aan de opbouw. Het deelgebied Houtrak, nabij station Halfweg-Spaarnwoude, is een prima visstek. „Er komen ook vliegtuigen over, maar daar zijn de vissen vast al gewend”, grapt Onno Terlouw van Sportvisserij Nederland. „Het hoeft echt niet doodstil te zijn. Je hebt hier prima visgronden. Veel karpers, maar we gaan ook de vistechnieken voor andere soorten uitleggen. Je kan zelfs vliegvissen en vanuit een kajak vissen.”

Vispas

Vissen is nog altijd een volkssport. Zeker twee miljoen zijn er in Nederland en dan vooral mannen: slechts vijf procent van de vrouwen vist. Onder jongeren was de animo echter gedaald. „Daar is onze campagne ook op gericht. De laatste jaren zien we weer meer jongeren die vissen. Bijna 30.000 kinderen tot 14 jaar hebben een jeugdvispas, maar uit onderzoek blijkt dat ruim 250.000 kinderen vissen. Wanneer je namelijk onder toezicht van een volwassene vist, heb je geen eigen visakte nodig. Daarnaast zijn er nog zeker 100.000 jongeren tussen de 14 en 18 jaar die vissen.”

Kinderen vaker aan de hengel
Kinderen met hun vangst dingen mee naar de titel Viskampioen 2018
© foto’s pr

De laatste jaren zat de hengelsport een beetje in het verdomhoekje. „We hebben last van het feit dat kinderen minder buiten spelen. Ze zitten meer binnen en kijkje filmpjes en gamen. Via vlogs, een programma bij Nickelodeon en een scholenprogramma laten we zien dat vissen een fantastische activiteit is. Je bent lekker buiten en kinderen vinden het spannend om een vis te vangen. Kinderen vinden het ook gezellig om samen te vissen.”

Visles

De afgelopen twee jaar zijn ruim vierhonderd lessen op basisscholen gegeven. Dit jaar zijn het er meer dan vijfhonderd. „De aangesloten hengelsportverenigingen kunnen de vraag niet eens meer aan. Blijkbaar vinden veel ouders en leerkrachten het ook belangrijk dat kinderen meer buiten zijn. Tijdens die lessen vertellen we alles over de verschillende soorten vissen, leren de kinderen met een nepvis om te onthaken en gaan ze daarna in de buurt van de school vissen”, legt Terlouw de opzet van de lessen uit. „In de meeste nieuwbouwwijken is wel water te vinden en ook in steden wordt steeds vaker gevist. In de stad is streetfishing populair, waarbij ook onder bruggen wordt gevist.

Het is belangrijk dat kinderen in hun buurt kunnen vissen. „Ouders willen dat de kinderen in de buurt blijven. Dan is het belangrijk dat de oevers niet vol beplanting staan. In de buurt vissen is ook meteen reclame. Zien vissen, doet vissen. Ofwel, ook andere kinderen in de buurt willen dan opeens vissen.”

Vlogs

Televisieprogramma’s en blogs op Youtube helpen daar ook bij. Een van de bekendste vloggers is Boaz Ooijman (13) uit Velp. Zijn vader besloot vier jaar geleden de vis-avonturen van zijn zoon vast te leggen op camera. Het kanaal Viskid heeft inmiddels al meer dan 17.000 abonnees en de filmpjes zijn miljoenen keren bekeken. Boaz komt met zijn promotiecaravan naar Spaarnwoude. „Ik ben lekker buiten en kom op veel plekken. Het is vooral de spanning om wat te vangen. Wanneer het een sterke vis is, is het soms wel een gevecht”, legt Boaz in een vlog uit, waarin zien is hoe hij bij Wilnis een snoekbaars vangt.

Uiteraard zijn er meer vlogs van vissende kinderen, maar Boaz is de bekendste. Daarom werd hij vorig jaar gevraagd om Nickelodeon-presentator Bart Boonstra in vier afleveringen visles te geven. Boonstra reikt zaterdag de prijs uit voor de Viskampioen 2018. Ruim 230 kinderen stuurden daarvoor een foto in met hun visvangst. „Ook meisjes. Tussen de tien tot twintig procent van de meisjes vist wel eens en dat is meer dan bij volwassenen.” Voor het evenement, dat samen met Nickelodeon wordt gehouden, hebben zich al duizend kinderen aangemeld.

Kinderen vaker aan de hengel

Het jeugdsportvisevent Viskampioen 2018 wordt zaterdag van 10 tot 16 uur gehouden in recreatiegebied Spaarnwoude, deelgebied Houtrak. Toegang is gratis. Er worden tien verschillende vistechnieken gedemonstreerd, kinderen kunnen zelf vissen en visbloggers zijn aanwezig. Meer op www.viskampioen2018.nl

kaartje_spaarnwoude.pdf

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie