Column Joost Prinsen: Germ en Wiebe

Column Joost Prinsen: Germ en Wiebe

Afgelopen week overleden Germ Hofma en Wiebe Lageveen, respectievelijk 93 en 91 jaar oud. Hofma was de laatste levende speler die de historische wedstrijd Heerenveen-Ajax 6-5 heeft meegespeeld. En Lageveen een van de laatsten die die wedstrijd gezien heeft.

7 mei 1950: Heerenveen staat met nog een een half uur te spelen met 5-1 achter tegen Ajax maar scoort vijfmaal en wint. Dat half uur is het meest beschreven fragment uit de vaderlandse competitie. Waarbij de verslagen elkaar overigens vaak tegenspreken. Wie ze allemaal leest, gelooft niet één getuige meer. Namen kloppen niet, schoten op goal worden kopballen. Ook de getuigen die ik opvoer, allen aanwezig toen, hebben ieder een andere herinnering aan die wedstrijd.

Ik heb Wiebe Lageveen, hij was de vader van mijn vriend en collega Geert, dat laatste half uur vaak laten beschrijven want hij was een geboren verteller. De doelpunten werden steeds fraaier, het scoreverloop steeds spectaculairder. En de rol van ús Abe steeds groter.

Hoe anders was het verhaal van linksbuiten Germ Hofma. Wie zijn naam op Google intikt kan doorklikken naar een kort en droog verslag van hem: „Ajax was veel sterker. Het hele gebeuren speelde zich af voor onze goal. Maar Heerenveen had soms van die momenten. Dat was eigenlijk heel gewoon.” Zijn eigen doelpunt, de gelijkmaker, relativeert hij: „Ik was wel gelukkig maar het was toch heel gewoon.” Ook Hofma is niet steeds een betrouwbare getuige. Zo laat hij zowel bij Heerenveen als bij Ajax voetballers meespelen die niet stonden opgesteld. Dat Heerenveen na zijn gelijkmaker nog een winnende goal scoorde, vertelt hij slechts terloops.

Jaren geleden werd ook Rinus Michels in een gezelschap gevraagd naar dat laatste half uur. Hij was de midvoor van Ajax toen. Zijn verslag gaf weer een heel andere kijk op het slot: „Dat Friese publiek stond tot op de zijlijn. Ze drongen naarmate de wedstrijd vorderde steeds verder op. Wij konden niet eens een aanloopje nemen bij een corner. Ze werden ook steeds vijandiger. Wij hadden iets van: als we hier levend vandaan komen, mogen we dik tevreden zijn. Dus we hebben het die laatste dertig minuten wat laten versloffen.” Onnodig te zeggen dat toeschouwer Lageveen deze visie verontwaardigd van de hand wees: „Wij Friezen zijn tot de laatste seconde zeer sportief gebleven”!

Maar druk was het die wedstrijd zeker. Lenstra vertelde ooit dat een oud vrouwtje op weg naar huis, zich niet meer bevrijden kon uit het gedrang en zo zichzelf even later hervond in het stadion. Maar ook dat zal wel overdreven zijn.

Vorige week zaterdag speelde Heerenveen weer tegen Ajax. Zonder Hofma en Lenstra. Zonder Michels. Zonder Wiebe Lageveen langs de lijn. En zonder overwinning van de thuisploeg dit keer.

Meer nieuws uit Opinie-Column