Meer werkzaamheden Afsluitdijk op komst

Meer werkzaamheden Afsluitdijk op komst
Een luchtopname van de Stevinsluizen van de Afsluitdijk bij Den Oever.
© © HANS VAN WEEL
Den Haag

Het aantal inspecties op de Afsluitdijk gaat omhoog, regulier onderhoud wordt vaker uitgevoerd en tijdens de zomermaanden worden de brugdelen van de dijk tussen 09.00 uur en 21.00 uur gekoeld. Allemaal om storingen te voorkomen. Toch zullen automobilisten tot 2050 rekening moeten houden met files.

Dat schrijft demissionair minister van Verkeer Melanie Schultz (VVD) in antwoord op Kamervragen van het CDA en de VVD. De partijen wilden weten wat de minister van plan is te doen aan de door files geplaagde Afsluitdijk. Een monteur die dagelijks stand-by staat is volgens de minister niet nodig.

„Ik vind het vervelend dat weg- en vaargebruikers hinder ondervinden van de storingen”, schrijft Schultz. Ze wijst op de werkzaamheden en de extra koelmaatregelen die dat moeten voorkomen. Maar, ’uiteraard kunnen storingen aan de bruggen of sluizen nooit helemaal worden uitgesloten.”

Renovatiewerkzaamheden

Momenteel is Rijkswaterstaat bezig met renovatiewerkzaamheden, die geregeld tot lange files leiden. Volgend jaar begint een groot onderhoudsproject, waarbij ook rijstroken zullen worden afgesloten. Schultz kondigde deze week nieuwe werkzaamheden aan. In 2020 staat een reparatieronde gepland voor de stalen bovenbouw van de bruggen. In de periode 2023 tot 2025 moet de totale bovenbouw vernieuwd worden.

Meer werkzaamheden Afsluitdijk op komst

Een woordvoerder zei eind vorige maand tegen Omrop Fryslan dat Rijkswaterstaat bezig is met het plannen van nieuwe bruggen. Dat zou ’de enige manier’ zijn om storingen te voorkomen. Die vervanging staat op het programma voor 2050, meldt Schultz.

Geen vertraging

Uit onderzoek zou blijken dat de technische staat van de bruggen het moet volhouden tot dat jaar. „Er is geen sprake van vertraging”, benadrukt zij.

De Kamerleden vroegen ook naar een indicatie van de economische schade die de files op de Afsluitdijk veroorzaken. Tevergeefs, want ’dat wordt niet geregistreerd’.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.