Orgaandonatie: ’Burger heeft recht juiste informatie’

Amsterdam

Opnieuw heeft de Reclame Code Commissie (RCC) geoordeeld dat de orgaandonatiecampagne van het Ministerie van Volksgezondheid beter moet. Burgers hebben recht op volledige en correcte informatie, zo staat in het oordeel te lezen.

Het ministerie wekt in die campagne de indruk dat de donor al is overleden wanneer zijn organen worden uitgenomen. Om dat woord ’overleden’ draait het allemaal.

Het Comité Orgaandonatie Alert, met onder meer kunstenares Annet Woord uit Berkhout geven aan dat een donor niet echt dood is. ,,In werkelijkheid is de donor slechts hersendood verklaard op basis van een protocol. Er is dan een uitval van hersenfuncties maar de donor is niet overleden in de gebruikelijke zin van het woord.’’

Door dit niet duidelijk te maken schaadt het ministerie, dat verantwoordelijk is voor de informatievoorziening het vertrouwen van het publiek, zo oordeelt de Reclame Code Commissie.

Als het ministerie, die deze maandagochtend nog niet kon reageren, de beslissing van de Commissie volgt, heeft dat zeker gevolgen voor de campagne.

Het is niet de eerste keer dat de RCC zich over de kwestie orgaandonatie buigt. Begin september 2016 oordeelde zij al in de zaak die Annet Wood had aangespannen, dat de term ’na overlijden’ onvoldoende duidelijkheid biedt. De commissie adviseerde de minister toen de kreet beter toe te lichten.

Daarnaast heeft het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Den Haag ook uitgesproken dat de informatievoorziening aan de (aanstaande) donoren beter kan en beter moet.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.