’Tesla’ onder de boten vaart uit [video]

Amsterdam

De ’Tesla’ op het water, zo wordt de CO2-Zero liefdevol genoemd door zeven zeilvrienden die ’de eerste elektrisch aangedreven lange afstandsboot’ lieten bouwen. De boot gaat vandaag van start voor haar eerste reis van Amsterdam naar de Côte d’Azur.

De Stichting Natuurvriendelijk Varen - die door de vrienden is opgericht - wil met de reis naar de Côte d’Azur bewijzen dat het mogelijk is om met een elektrische boot van bijna tien meter langdurig te laten varen.

Met opvouwbare zonnepanelen die uitgelegd kunnen worden op de kade en een kleine windmolen kan de boot zo’n veertien uur varen met een kruissnelheid van 9 kilometer per uur. Geluidloos en zonder uitlaatgassen.

,,We wilden de Tesla op het water’’, zegt Rob Hogeboom, één van de initiatiefnemers. ,,Hij moest elektrisch zijn, lang kunnen varen en voorzien zijn van de nodige luxe.’’

De boot beschikt onder meer over een elektrisch toilet, inductiekookplaten, zes slaapplaatsen en een koelkast. De boot kwam uiteindelijk tot stand met behulp van sponsors en investeerder Momentum Capital.

Ultiem moment

Volgens mede-initiatiefnemer Hans van Vliet ontstond het idee van de luxe, elektrische lange afstandsboot tijdens één van de zeilreizen in het buitenland.

,,We worden allemaal wat ouder en we vroegen ons toch af wat we gaan doen als we fysiek niet meer in staat zijn een zeilboot te bemannen. Veel zeilers stappen dan over op een motorboot, maar voor ons als zeiler is het ultieme belevingsmoment als wij de haven uitvaren als we de motor uit kunnen zetten.’’

Van Vliet meent dat de pleziervaart nog veel stappen kan zetten als het gaat om duurzaamheid.

,,Wij willen de sceptici de mond snoeren en bewijzen dat het kan.’’ Hogenboom is er van overtuigd dat de CO2-Zero een bijdrage levert aan de ontwikkeling van elektrische boten. ,,Drie jaar geleden speelde de elektrische auto geen rol, nu wordt er heel anders over gedacht.’’

De vrienden houden de boot - die uitgerust is met twee afzonderlijke accupakketten - niet voor zichzelf. Tijdens de eerste tocht naar de Côte d’Azur kunnen liefhebbers met een vaarbewijs de boot voor een week huren (aanmelding via www.co2-zero.eu).

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie