Onheil het hoofd bieden met technische innovaties [video]

Onheil het hoofd bieden met technische innovaties [video]
De congresgangers houden droge voeten met waterzakken van de startup Slamdam.
© Foto HMC
Breezanddijk

De Afsluitdijk. Een meer symbolische en inspirerende locatie om innovatieve oplossingen te promoten rond water, voedsel en energie kan Kofi Annan zich niet voorstellen. Hij is gastspreker op het congres Making Waves, donderdag in een tent op de Breezanddijk.

Het water staat ons letterlijk aan de lippen, vindt Annan. „De aarde raakt aan zijn grenzen.”

Hoe toepasselijk blijkt de gekozen locatie voor het congres; de modderige bodem van de winderige Breezanddijk. Om hier droge voeten te houden zijn er enorme waterzakken neergelegd van het jonge Montfoortse bedrijf Slamdam.

Die waterzakken zijn een ’dijk van een vondst’. Eeuwenlang grijpen we naar zandzakken om het water buiten te houden. Nu gebruiken we water om water te keren. Annan, toch al een groot bewonderaar van de Nederlandse omgang met water, kijkt of hij water ziet branden.

Binnen trekt een reeks innovaties aan Annan, minister Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu en de honderden congresgangers voorbij. Directeur Gerard Manshanden van Fishflow Innovations uit Medemblik vertelt over zijn stille scheepsschroef, ook wel boegschroef.

„Hij is fluisterstil en uiterst efficiënt. En visveilig. Schepen veroorzaken een enorme visschade, daar hoor je nooit iemand over. Deze schroef heeft geen invloed op het zeeleven en veroorzaakt geen visschade.” Manshanden heeft er net patent op gekregen.

Nieuwe fabriek

Voor zijn nieuw ontwikkelde getijdenturbines die hij Fish Flow Tidelpower noemt, gaat Manshanden een heel nieuwe fabriek bouwen ergens in Noord-Holland. Veel ruimte heeft hij nodig. „De turbines zijn groot, met een doorsnede van tien meter en een propeller van acht meter.”

Volgens de directeur zijn er een paar gemeenten geïnteresseerd. Welke, dat wil hij niet zeggen. Ongevraagd voegt hij eraan toe: „In geld ben ik niet geïnteresseerd. In mensen helpen wel.”

Kofi Annan roept individuen, bedrijven en regeringen op om samen te werken als het gaat om nieuwe oplossingen voor de ’enorme uitdagingen waar we nu voor staan’. „Klimaatverandering zou ons moeten verenigen.”

Volgens hem is Nederland leidend. „In Nederland is het moeilijk om op de markt te komen als je innoveert”, vindt Manshanden.

„Mensen kunnen moeilijk beslissingen nemen en vinden het lastig om verantwoording af te leggen als het om iets nieuws gaat. Ik kom veel in Engeland. De overheden daar zijn van een ander slag. Die durven nog te ondernemen.”

De H2O-barrier van de Antea Group, met locaties in Almere en Alkmaar, bedelt op het congres om een goede testlocatie. „Welke provincie wil helpen om te kijken of onze H2O-barrier inderdaad het plastic tegenhoudt dat vanuit de rivieren de zee in wil?”

Onheil het hoofd bieden met technische innovaties [video]
De Antea Group wil plastic tegenhouden dat vanuit de rivieren de zee in wil.
© HMC

Annan is blij met alle jonge ondernemers die hij op het congres aantreft. „Op hen heb ik mijn hoop gevestigd.” Ook andere congresgangers spreken hun verbazing uit over de grote vloed jonge mensen, maar ook over de toestroom van grote aantallen vrouwen. „Vroeger trok zo’n technisch feestje vooral grijze mannen”, merkt een luisteraar op.

Er trekt van alles aan de congresgangers voorbij. Revolutionair vinden velen de Sun Glacier van kunstenaar Ap Verheggen. Op uitnodiging van de Nederlandse commandant der strijdkrachten, Tom Middendorp, kreeg de kunstenaar de kans om in de woestijn van Mali aan te tonen dat met zonne-energie water kan worden gewonnen uit de lucht.

Als deze techniek wordt verfijnd, zal er straks in woestijnen drinkwater beschikbaar zijn. Een voorstel om recyclebare wegen te maken van gerecycled plastic, kan in de zaal niet echt op bijval rekenen. De aanwezigen willen tenslotte niet meer maar minder plastic.

Wel wordt welwillend geluisterd naar de presentatie van de Slow Mill, die in de buurt van Texel getest zal worden. Deze haalt energie uit golvend water.

De firma Micreos - onder andere in Bilthoven - komt met een alternatief voor antibiotica voor mensen met huidproblemen. Daarmee roert Micreos weer een andere bedreiging aan.

Onheil het hoofd bieden met technische innovaties [video]
Micreos wil huidproblemen te lijf gaan met een alternatief voor antibiotica.
© HMC

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie