Pas op voor malafide slotenmakers

Pas op voor malafide slotenmakers
Slotenmaker aan het werk.
© Foto: 123rf

Consumenten die voor een dichte deur staan terwijl de sleutel binnen ligt of kwijt is, zijn geregeld de dupe van slotenmakers die torenhoge bedragen vragen om de deur te openen. Niet zelden gaat dat gepaard met enige vorm van intimidatie. De Consumentenbond waarschuwt voor malafide slotenmakers.

De Consumentenbond krijgt wekelijks klachten van consumenten over facturen van slotenmakers die variëren van €200 tot meer dan €1000. De meeste klachten gaan over Nood24 en Slotenmaker-sleutelmaker. Deze bedrijven adverteren veelvuldig op internet en komen via Google als eerste bovendrijven bij de zoekterm ’slotenmaker’.

Behalve over exorbitante prijzen, klagen gedupeerden over het onnodig doorboren van sloten, het veroorzaken van schade en het aansmeren van nieuwe (dure) vervangende sloten.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ’Deze slotenmakers maken misbruik van de heikele situatie waarin consumenten zich bevinden en voeren ter plekke een toneelstukje op over hoe moeilijk het is om de deur open te krijgen. In werkelijkheid is de deur vaak simpel te openen, met eenvoudige middelen. Een betrouwbare slotenmaker rekent daar €60 tot maximaal €125 voor’.

Google-oorlog

Op Google schijnt een ware advertentie-oorlog te woeden tussen grote slotenmakersbedrijven. De slotenmakers klikken op elkaars advertenties zodat de advertentiekosten van de concurrent flink omhoog gaan, omdat adverteerders per klik betalen. Consumenten lijken hiervan de dupe te zijn, aangezien die kosten terugverdiend moeten worden. De Consumentenbond adviseert consumenten daarom om niet met de grote adverterende bedrijven in zee te gaan, maar om een lokale slotenmaker te benaderen. Ook is het raadzaam om vooraf een prijsindicatie te vragen. Weigert men die te geven, dan is het vaak niet pluis.

Verborgen camera

De Consumentenbond liet ook zelf een drietal slotenmakers een dichtgevallen deur openen en filmde dit met een verborgen camera. Alle drie rekenden daar fikse bedragen voor, zo’n €300, terwijl €75 normaal zou zijn geweest.

Meer tips om malafide slotenmakers te omzeilen

Meer nieuws uit Nieuws