’Loterijverlies overschrijdt grens’

1/4
Amsterdam

Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet moet stoppen met zijn ’lastercampagne’ tegen dagblad De Telegraaf. „De Telegraaf kan best tegen een stootje, maar de grens is nu wel overschreden”, zei advocaat Bas Le Poole gisteren voor de kortgedingrechter in Amsterdam.

De krant spande een zaak aan tegen Roet, nadat hij in een nieuwsbrief aan de deelnemers aan Loterijverlies opriep ’de aanval te openen’ op De Telegraaf en in het bijzonder Telegraaf-journalist Bart Mos. Van laatstgenoemde publiceerde hij zelfs het telefoonnummer, met het verzoek Mos te bellen en hem ’vriendelijk te vragen op te houden met het saboteren van jullie claim’. De krant wil via de rechter afdwingen dat Roet hiermee stopt.

Van de 194.000 Loterijverliesdeelnemers heeft een flink aantal gehoor gegeven aan die oproep. Het woord ’vriendelijk’ blijkt echter niet door iedereen ter harte te zijn genomen. De Telegraaf-journalist kreeg te maken met dreigementen en scheldkanonnades. „Hij is dagenlang platgebeld en heeft zijn voicemail moeten uitschakelen. Daardoor is bijna niet bereikbaar en kan hij zijn werk als journalist dus nauwelijks uitoefenen. In die functie moet hij immers te bellen zijn, om met bronnen te spreken”, zei advocaat Le Poole.

Complot

Daarbij suggereert Roet een complot van De Telegraaf en de Staatsloterij in zijn nieuwsbrieven. De krant zou door de loterij betaald worden om kritisch over Loterijverlies te schrijven. Een aantijging die schadelijk is voor het imago van de krant, aldus Le Poole. „Die beschuldiging is ongefundeerd en onjuist, de redactie maakt eigen keuzes.”

Op zijn beurt somde Roet een reeks aan kritische Telegraaf-artikelen op, waaruit zou blijken dat deze krant hem probeert te ’demoniseren’. „Ik word paginagroot als een mongool neergezet”, vertelde hij de rechtbank met gevoel voor theater, terwijl hij een uitgeprint A4-tje met een krantenartikel omhoog hield. Wie de bal kaatst, kan hem terugverwachten, wilde hij daarmee zeggen. Roet noemde zichzelf meermaals een ’Calimero’, die het opnam tegen ’machtige reus’ De Telegraaf. Hij rondde af met een cynisch applausje voor de krant. „Respect dat je mensen zo kapot kunt maken.”

Voor de dreigementen aan het adres van de journalist voelt Roet zich niet verantwoordelijk. Zijn advocaat noemde het ontvangen van dreigementen ’een beroepsrisico’, wanneer je als journalist kritische artikelen schrijft. De bellers zijn verantwoordelijk voor hun eigen gedrag. Daarbij zou het telefoonnummer in kwestie ook via Twitter te vinden zijn.

Kritisch volgen

De Telegraaf doet wat het moet doen, zei advocaat Le Poole in reactie op de aantijgingen van Roet. „Er is aanleiding Loterijverlies kritisch te volgen”, zei hij, verwijzend naar eerdere gerechtelijke uitspraken. Bovendien kent Nederland vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

De rechter doet komende donderdag uitspraak.

LEES OOK: Loterijverlies vs. Staatsloterij, hoe zat het ook alweer?

’Loterijverlies overschrijdt grens’

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.