Zwart-wit: Rijksmuseum

Zwart-wit: Rijksmuseum

Lopend door musea in bijvoorbeeld Parijs of Madrid valt het altijd op dat er tegelijkertijd vele schoolklassen deelgenoot van het cultureel erfgoed worden gemaakt.

Het is een deel van het reguliere onderwijs. Rondvragend in eigen kring blijkt dat in Nederland het toeval is. Het is vaak afhankelijk van de juf, meester of docent of er wel of geen bezoek aan musea, bedrijven of bijvoorbeeld de vergaderzaal van de Tweede Kamer wordt gebracht. En dat is jammer. Het opsnuiven van kunst, techniek en alles wat we in het dagelijkse leven meemaken kan ieders leven verrijken. Dat hoeft overigens geen nationaal karakter te hebben. Mooie en nuttige dingen worden over de hele wereld gemaakt.

Dat de formatiepartners vinden dat iedereen de Nachtwacht van Rembrandt tijdens zijn schoolse leven gezien moet hebben is een ’kort door de bocht’ visie op ons nationaal erfgoed. Het doek zegt iets over de gouden eeuw. Onze geschiedenis is breder en dat moet iedereen weten. Het Rijksmuseum moet je eens in je leven gezien hebben. Echter in vele andere musea valt meer over Nederland te leren.

Wil je echt iets doen dan moet er geld en ruimte komen om leerlingen maandelijks buiten school met een onderdeel van de samenleving te confronteren. Nu is het voornemen voor de bühne zonder groot effect.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.