Extra trekking loterij is ’een grijpstuiver’

Extra trekking loterij is ’een grijpstuiver’
Alkmaar

Ruim twee miljoen mensen hebben zich al aangemeld voor de bijzondere trekking van de Staatsloterij. Donderdag wordt duidelijk of de trekking ook echt doorgaat.

Ferdy Roet, oprichter van Loterijverlies, deed bij de Alkmaarse rechtbank een laatste poging om de trekking - het resultaat van een schikking tussen de Staatsloterij en de Stichting Staatsloterijschadeclaim - te voorkomen.

Roet vertegenwoordigde circa 200.000 mensen die een schadevergoeding willen zien van de Staatsloterij voor jarenlange gebruik van misleidende reclameteksten. Maar hij moet met lede ogen toezien hoe al circa een kwart van zijn deelnemers akkoord gaat met loten voor de bijzondere trekking van de Staatsloterij.

Volgens Roet worden de gedupeerden afgekocht voor een ’grijpstuiver’. ,,Wat de Staatsloterij aan het doen is, is in de kern hetzelfde als wat de Nederlanders in 1626 de Indianen aandeden toen ze Manhattan hebben gekocht voor 32 tot 40 kralen.’’ Volgens hem had de Kansspelautoriteit (KSA) geen vergunning mogen afgeven voor de bijzondere trekking. De KSA zou slechts handelen in het belang van de Staatsloterij.

R. Wildemors, juridisch adviseur van de KSA, voerde aan dat het besluit juist in het belang van consumenten is genomen en dat juist Roet vooral voor zijn eigen belang komt. ,,Voor veel consumenten komt er nu een bevredigende oplossing. Voor consumenten die zich daar niet in kunnen vinden, verandert er niets.’’

De advocaat van de Staatsloterij, J. Leedekerken, drong er bij de rechter op aan op zo’n kort mogelijke termijn uitspraak te doen. Gedupeerde loterijdeelnemers kunnen zich immers nog tot 19 mei aanmelden voor de trekking van 27 mei en de Staatsloterij wil hiervoor nog intensief campagne voeren. ,,Er hangt nu een zweem van onzekerheid boven het doorgaan van deze trekking.’’

De rechter doet donderdag uitspraak.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.