Zwart-wit: Wantrouwen

Zwart-wit: Wantrouwen

In april 2003 begaf een balkon het in Maastricht. Er vielen twee doden. In de eerste dagen na het ongeluk nam de gemeente het standpunt in dat bij de bouw alle procedures gevolgd waren. Dat er niets mis was met de balkons.

Later bleek dat er van alles bij de bouw verkeerd was gegaan.

Dit voorval kwam direct bij me op in de eiercrisis. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en staatssecretaris Van Dam verklaarden dat er niets fout was met het toezicht.

Toch zat het gif fipronil is massa’s eieren en naar nu blijkt in diverse producten waarin de leg van de kip is verwerkt.

Ook nu proberen de bewindslieden – minister van Volksgezondheid Edith Schippers is na een week ook aangehaakt – schaamteloos de strategie te volgen waarin er niets is misgegaan in de procedure. En ja achteraf had men het misschien anders moeten doen.

Voor de Kamer gisteren reden om terecht een mooi toneelstuk op te voeren.

Echter zolang de hooghartigheid blijft en men er blind van uitgaat dat als de regels worden gevolgd alles goedkomt krijgen we in de toekomst nog veel van dit soort incidenten.

Met wantrouwen, gezond verstand en weinig bureaucratie had de NVWA slagvaardig kunnen optreden. Helaas ontbreekt dat inzicht in Den Haag.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.