Bijzondere trekking Staatsloterij blijft gok

Bijzondere trekking Staatsloterij blijft gok
Den Haag

Ruim twee miljoen mensen hebben zich aangemeld voor de bijzondere trekking van de Staatsloterij op 27 mei. Onder hen 50.000 gedupeerde oud-deelnemers die zich hadden aangesloten bij een claimstichting. Dat laatste is relevant, want dat betekent dat er van die groep nog circa 150.000 oud-deelnemers zijn die (nog) niet meedoen. Staken zij hun strijd? De Staatsloterij is in elk geval blij en hoopt na 27 mei het boek rond misleiding van haar klanten te kunnen sluiten. Maar is dit echt het laatste hoofdstuk?

Het is een beetje een habbekrats, maar waarschijnlijk wel ’het hoogst haalbare’. Zo typeert universitair hoofddocent Charlotte Pavillon de schikking die de Staatloterij met claimstichting Staatsloterijschadeclaim trof. Pavillon is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en doceert verbintenissenrecht.

Inschrijven

Het mag dan niet veel zijn, toch hebben ruim twee miljoen mensen eieren voor hun geld gekozen. Zij spelen mee met een zogenoemde bijzondere trekking op 27 mei. Het aantal deelnemers kan nog hoger worden, want inschrijven kan nog tot een week voor de trekking.

Met deze trekking compenseert de Staatsloterij oud-deelnemers, die in de periode 2000 tot 2008 misleid zijn door haar reclamecampagnes. De loterij spiegelde de winkansen hoger voor dan dat ze in werkelijkheid waren. Een lange juridische strijd over die kwestie bereikte zijn apotheose in 2015, toen de Hoge Raad genoeg bewijs vond om te spreken van misleiding door de Staatsloterij. Begin vorige maand bereikte de Staatsloterij overeenstemming over een collectieve schadeclaim met de stichting Staatsloterijschadeclaim.

Naast de extra trekking liggen er voor mensen die zich hebben aangesloten bij een claimorganisatie vier tientjes klaar. Ook gaat de loterij nog een paar donaties maken naar een aantal goede doelen, op voordracht van gedupeerde spelers. „Een redelijk en praktisch uitvoerbaar akkoord”, volgens woordvoerder Sander van de Vooren van de Staatsloterij.

Niet gecharmeerd

Pavillon is niet zo gecharmeerd van de deal. „Het is een nogal aparte manier van ’schade’ vergoeden. Het is eigenlijk een beetje een dode mus, omdat de meeste mensen niets zullen winnen. Deelnemers die echt het gevoel hebben dat hen onrecht is aangedaan en die zich hebben aangesloten bij een claimstichting zullen er niet blij mee zijn”, legt zij uit.

Vooral het ruimhartige karakter van de extra trekking is volgens haar voor die groep pijnlijk. „Mensen die nooit wakker hebben gelegen van deze misleiding zijn spekkoper. Dat geldt helemaal voor mensen die in die periode niet eens hebben meegespeeld. Zij kunnen lekker gratis meedoen aan een loterij en maken kans op een mooie prijs.”

De extra trekking staat in principe open voor iedereen die ooit heeft meegespeeld met de Staatsloterij, in de periode dat de misleiding plaatsvond. Maar dat wordt niet gecontroleerd. Als ijkpunt is de Koninginnedagloterij van 2008 genomen. Iedereen die toen 18 jaar of ouder was mag meedoen, want de deal gaat ervan uit dat eigenlijk iedere Neder lander wel een keer een lot heeft gekocht.

„Dat komt neer op ongeveer 7 miljoen mensen”, weet Van de Vooren. Die ruimhartigheid is juist de bedoeling voor de Staatsloterij. Van de Vooren: „De insteek voor ons is dat deze overeenkomst recht doet aan alle oud-deelnemers van de Staatsloterij. Of mensen nu meedoen of niet is een individuele keuze.”

Bijzondere trekking Staatsloterij blijft gok
Ferdy Roet.
© Foto Olaf Kraak

Kan het boek nu dicht, of niet? Ferdy Roet, de oprichter van stichting Loterijverlies.nl, wil het er niet bij laten zitten. Hij is geschorst als bestuurder van zijn stichting, maar procedeert verder met Loterijverlies.nl BV.

Hij vecht de bijzondere trekking, die hij ’illegaal en misleidend’ noemt, aan. Hij houdt de bijna 200.000 mensen die zich bij hem hebben aangesloten een worst voor van gemiddeld 2000 euro. In vergelijking met dat bedrag zijn die vier tientjes een ’luizenfooi’, zoals hij het noemt.

Circa 150.000 mensen die zich hebben aangesloten bij de claimstichtingen hebben nog niet gekozen voor de bijzondere trekking waaraan nu al vijf miljoen loten meedoen. Volgens de Staatsloterij is dat meer dan bij de laatste Oudejaarsloterij toen er 4,5 miljoen loten werden verkocht. Terwijl de prijzenpot toen veel hoger was.

Op 9 mei dient bij de rechtbank in Alkmaar een zitting. Loterijverlies wil proberen te voorkomen dat de bijzondere trekking doorgaat.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.