Afsluitdijk krijgt een ’toeristenmagneet’

Afsluitdijk krijgt een ’toeristenmagneet’
Jaarlijks bezoeken 300.000 bezoekers de Afsluitdijk, maar dat moeten er meer worden willen de provincies Noord-Holland en Friesland. Het Afsluitdijk Wadden Center moet een van de publiekstrekkers worden.
© De Nieuwe Afsluitdijk
Afsluitdijk

De Afsluitdijk krijgt zijn eigen ’Neeltje Jans’. Net als het themapark rondom de Oosterscheldekering in het Zeeuwse Vrouwenpolder moet ook het Afsluitdijk Wadden Center bezoekers vermaken én onderwijzen. Dinsdag ging de eerste paal de grond in.

De Afsluitdijk bestaat inmiddels 85 jaar en geldt als een waterbouwkundig hoogstandje. In 1932, ruim 40 jaar na het eerste ontwerp van ir. Cornelis Lely, was het project afgerond. De Zuiderzee werd het IJsselmeer.

Afsluitdijk krijgt een ’toeristenmagneet’
Artist-impression van het Afsluitdijk Wadden Center
© De Nieuwe Afsluitdijk

De meeste mensen zullen het ’kunstwerk’ vooral kennen als de Rijksweg die Noord-Holland verbindt met Friesland en misschien van de files van de laatste maanden, vanwege renovatiewerkzaamheden. Maar de waterkering beschermt het noordwesten van Nederland ook tegen overstromingen.

1953

Tot nu toe is de Afsluitdijk daar goed in geslaagd. Tijdens de watersnoodramp van 1953, die leidde tot de Deltawerken waar themapark Neeltje Jans haar bestaan aan ontleent, hield de Afsluitdijk stand. Volgens de overlevering heeft de dijk in die nacht zijn geld terugverdiend.

Open in maart

Kortom, er valt genoeg te vertellen over de Afsluitdijk. In het Afsluitdijk Wadden Center worden bezoekers getrakteerd op de geschiedenis van de Afsluitdijk, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Vismigratierivier. Volgend jaar maart gaan de deuren open voor het publiek, aan de Friese kant van de dijk, bij Kornwerderzand.

Afsluitdijk krijgt een ’toeristenmagneet’
Artist-impression van het Afsluitdijk Wadden Center
© De Nieuwe Afsluitdijk

„De Afsluitdijk is een weg van 32 kilometer waar veel Nederlanders zo snel mogelijk van af proberen te komen”, grapt gedeputeerde Klaas Kielstra (VVD) van de provincie Friesland. „Maar de Afsluitdijk verdient het om bij stil te staan, want eigenlijk is het een heel bijzonder bouwsel.” Het technisch vernuft van de Afsluitdijk, in een tijd waarin computers nog niet voorhanden waren, is wereldberoemd. Kielstra verrichte dinsdag de openingshandelingen rondom de start van de bouw. Hij noemt het een ’belangrijk moment voor de Afsluitdijk en de mensen die haar beter willen leren kennen’.

4D-bioscoop

Het moet geen saai informatiecentrum worden, vertelt de gedeputeerde. „Persoonlijk verheug ik me erg op de 4D-bioscoop, waarin je niet alleen een film kan zien, maar ook kan voelen en ruiken.” Deze attractie, de FlyRide, moet een hoogtepunt worden in het Afsluidijk Wadden Center. Hierbij ’vliegen’ bezoekers als het ware over Friesland, met behulp van virtual-reality-technieken.

Nu komen er jaarlijks zo’n 300.000 toeristen uit binnen- en buitenland naar de Afsluitdijk. De verwachting is dat van die mensen zo’n 100.000 een bezoek zullen brengen aan het nieuwe centrum bij Kornwerderzand. Maar dat is een conservatieve schatting, denkt Kielstra. Het zou hem niet verbazen als het er meer zouden worden.

Afsluitdijk krijgt een ’toeristenmagneet’
Artist-impression van het interieur van het Afsluitdijk Wadden Center
© De Nieuwe Afsluitdijk

Die toeristen moeten een impuls geven aan de regionale economie van de Kop van Noord-Holland en Friesland. „Bijvoorbeeld door een kop koffie te drinken op de dijk, maar door zo’n bezoek kunnen ze ook geïnteresseerd raken in een langere vakantie in dit gebied”, zegt Kielstra.

15 miljoen

De bouw van het Afsluitdijk Wadden Center kost in totaal 15 miljoen euro. De Postcode Loterij leverde een bijdrage. Het leeuwendeel komt voor rekening van de provincie Friesland, al werkt ook de provincie Noord-Holland mee in het project De Nieuwe Afsluitdijk. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Op de begane grond komen de entree en het restaurant. De expositieruimte is op de tweede verdieping.

Afsluitdijk krijgt een ’toeristenmagneet’
Gedeputeerde Klaas Kielstra slaat de eerste paal de grond in.
© De Nieuwe Afsluitdijk

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.