Bijzondere trekking: nooit was de winkans nog kleiner

Bijzondere trekking: nooit was de winkans nog kleiner
© Maarten Wolterink

De bijzondere trekking van de Staatsloterij, morgen, zal de loterij met de kleinste winkans ooit zijn. Niet eerder deden zoveel mensen mee, bijna 3 miljoen. Juist met deze trekking maakt de Staatsloterij excuses voor het adverteren met onrealistische winkansen, tussen 2000 en 2008. De stille winnaars zijn al bekend. Aan de deal tussen de Staatsloterij en claimorganisatie Staatsloterijschadeclaim wordt aardig verdiend door advocaten, financieel specialisten en bestuurders.

De ‘sorrytrekking’ moet een streep zetten onder dit reputatieschandaal. Kosten noch moeite worden gespaard om heel Nederland op de hoogte te brengen van het naderende einde van deze soapserie.

Er komt zoals gebruikelijk een tv-show rondom de trekking. En misschien zag u het wervende spotje al eens. ,,Sinds 1726 maken we bij de Staatsloterij mensen blij met mooie geldprijzen’’, zo begint de voice-over.

Slim, volgens reputatie-expert Mildred Hofkes. De nadruk leggen op die lange historie maakt de periode waarin de Staatsloterij haar klanten bedonderde gevoelsmatig kleiner. Hofkes is oprichter van Bureau Hofkes Reputatiemanagement in Haarlem, een bedrijf gespecialiseerd in reputatieonderzoek. Maar is het genoeg om het vertrouwen terug te winnen? ,,Reputatie gaat in de kern om geloofwaardigheid. Om doen wat je belooft. Met die opzettelijke misleiding is de geloofwaardigheid van de Staatsloterij afgenomen. Dat ze dat op deze manier gaan herstellen lijkt mij onwaarschijnlijk. Bij herstel van reputatieschade moet je zichtbare en aanspreekbare eindverantwoordelijken hebben. Er moet iemand zijn die zegt: ‘Ik was verantwoordelijk. Ik heb het fout gedaan. Het spijt mij.’ Dan pas kun je een streep zetten.”

Tot 1 miljoen

In elk geval is nu wel duidelijk wat de reële kans op één van de 11.145 prijzen is. 2,8 miljoen deelnemers doen mee aan de gratis loterij. Samen hebben ze ongeveer 8 miljoen loten. De kans dat u, als u loten heeft, iets wint is dus ongeveer 0,14 procent. Dat u één van de vijf prijzen van 1 miljoen wint is nog lager: 0,00006 procent.

Dat er zoveel mensen meeprofiteren van het activisme van 200.000 oud-deelnemers die zich hebben aangesloten bij een van de claimorganisaties doet afbreuk aan hun gevoel van rechtvaardigheid, denkt Hofkes. Al die extra deelnemers maken de kans dat de feitelijk gedupeerden een mooie prijs winnen immers een stuk kleiner.

Wie na de bijzondere trekking verzekerd is van een mooi bedrag is de stichting Staatsloterijschadeclaim, die 6.000 gedupeerde loterijspelers vertegenwoordigt. Na de trekking maakt de Staatsloterij nog eens 4 ton over naar de claimclub, na eerder al 3 ton te hebben betaald. In totaal wint die stichting dus een bedrag van €700.000,- met deze deal.

Dat geld is bedoeld om ‘daadwerkelijk gemaakte kosten’ te dekken, vertelt bestuurslid Rob Okhuijsen van stichting Staatsloterijschadeclaim. Grootste kostenpost is extern advies: advocaten en financieel specialisten die een handje hielpen bij de totstandkoming van de schikking.

Zeven ton klinkt fors, beseft Okhuijsen. Maar in de claimwereld is het klein bier. ,,Dit is geen royaal bedrag. Voor iedere euro hebben we keihard onderhandeld”, legt het bestuurslid uit.

(Tekst loopt door onder foto.)

Bijzondere trekking: nooit was de winkans nog kleiner
Voorzitter Ben Knüppe (L) van stichting Staatsloterijschadeclaim en directeur Niels Onkenhout van de Staatsloterij maken tijdens een persconferentie hun deal bekend.
© MARTIJN BEEKMAN

Het vierkoppige bestuur van Staatsloterijschadeclaim krijgt ook betaald. Voor Ben Knüppe, Ianika Tzankova, Orlando Kadir en Rob Okhuijsen is een ‘niet-bovenmatige, marktconforme vergoeding’ gereserveerd, zoals de Claimcode voorschrijft. Staatsloterijschadeclaim benadrukt geregeld zich daaraan te houden.

Niet-bovenmatige vergoeding

Hoe hoog die niet-bovenmatige, marktconforme vergoeding is is onduidelijk. Okhuijsen wil alleen het uurtarief prijsgeven: €275,-. De jaarrekening, waarin volgens de Claimcode duidelijkheid moet zijn over die totale vergoeding, staat in tegenstelling tot veel andere documenten niet op de website van Staatsloterijschadeclaim. Via de Kamer van Koophandel is deze ook niet toegankelijk. ,,Daar zijn wij niet toe verplicht. Andere claimstichtingen doen dat ook niet”, zegt Okhuijsen.

Het werk van Staatsloterijschadeclaim zit er in elk geval op. Het ligt in de lijn der verwachting dat de stichting over een poosje wordt opgeheven. De Staatsloterij gaat ervan uit dat hiermee de kous af is. Maar misschien schiet ze zichzelf in de voet, denkt reputatie-expert Mildred Hofkes. Van de 200.000 claimaanhangers doen 130.000 mensen niet mee met de bijzondere trekking. ,,De groep die nu overblijft is misschien wel volhardender. Zij gaan wellicht door tot het bittere einde. Je hebt maar één luis in de pels nodig.”

Loterijverlies houdt niet op

Onder de deelnemers aan de bijzondere trekking zitten ook mensen die zich hebben ingeschreven bij Loterijverlies.nl, de andere claimorganisatie die op de loterijmiljoenen aast. Oprichter Ferdy Roet is des duivels over de deal met Staatsloterijschadeclaim.

Hij heeft via deurwaardersexploot bij de Staatsloterij aangegeven dat ‘zijn’ deelnemers niet meedoen. ,,Voor zover u akkoord ben gegaan is dat onbevoegd gebeurd”, kregen de leden van Loterijverlies deze week van hem te horen.

Bijzondere trekking: nooit was de winkans nog kleiner

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.