Column Janet van Dijk; Intussen in de VS

Column Janet van Dijk; Intussen in de VS
Janet van Dijk

Sergio Garcia op de Empire State Building. Sergio Garcia op de beurs in New York. Sergio Garcia bij de ochtendshows van de grote Amerikaanse tv-zenders. Steeds met zijn verloofde, altijd in het lelijke groene jasje dat hem zondag bijna twee miljoen dollar opleverde.

Toen versloeg de Spaanse golfer in de play-off de Brit Justin Rose tijdens de Masters op de Augusta National Golf Club.

En dan schrijft de golftraditie voor dat je in een potsierlijk groen jasje wordt gehesen door de vorige winnaar, en dat je in dat jasje een tournee maakt, een jasje dat zo lelijk is en zo ouderwets dat geen topvoetballer er in zou willen lopen. Of misschien ook wel.

Het zal de Spanjaard een zorg zijn. Op Augusta lukte het wat de afgelopen twintig jaar 73 keer niet was gelukt - Garcia won een ‘Major’. Zondag leek hij weer helemaal de ster in verprutsen die hij zo vaak was geweest, toen hij als leider de put miste op de laatste hole.

Er is veel gezegd nadat hij toch had gewonnen. Dat het geen toeval was dat het de geboortedag was van Seve Ballesteros, de geliefde Spaanse golfer die op 54-jarige leeftijd overleed.

Het leven heeft voor iedereen een bedoeling, filosofeerde Garcia zelf. Misschien waren het de briefjes geweest die zijn verloofde op de spiegel had geplakt, schreven journalisten, briefjes met positieve boodschappen van actrice Audrey Hepburn en Boeddha.

Misschien was het de droomvrouw zelf, die een einde had gemaakt aan zijn nachtmerrie. Wie dat zei dacht aan 2009, toen Garcia de nummer 2 van de wereld was maar buiten de top-80 zakte, omdat hij niet langer de nummer 1 was van zijn vriendin.

In juli trouwt hij met Angela Akins, die zo zegt hij zelf, hem geluk bracht en rust in zijn hoofd.

Mooi. (Ik vraag me af of we het net zo mooi vinden als een man wordt gezien als de bepalende factor achter het succes van zijn vrouw, maar dat geheel terzijde).

Garcia kreeg er gratis een sportieve, optimistische en zelfverzekerde schoonfamilie bij.

,,Als je gelooft dat je een winnaar bent, dan word je er een. Als je dat niet gelooft, niet’’, zei haar vader, ooit een goede quarterback in het collegefootball.

Toen er ook nog werd gezegd dat het aan de hond Bear lag, die twee keer mee was naar een wedstrijd, die Garcia beide keren won, toen wist ik het zeker. Het had allemaal niets te maken met psychologie of met filosofie of met een verloofde.

Het was volgens alle rekenkundige logica en wiskundige waarheden heel logisch dat Sergio Garcia deze keer de beslissende bal goed zou slaan.

Uiteindelijk gooien we allemaal een keer zes.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.