OM: tot 8 jaar cel in zaak corrupte douaniers Schiphol [update]

OM: tot 8 jaar cel in zaak corrupte douaniers Schiphol [update]
SCHIPHOL

Tegen douaniers uit Haarlem en Purmerend die worden verdacht van het doorlaten van cocaïne op Schiphol heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag celstraffen van zeven en acht jaar geëist.

De andere verdachten zijn de 46-jarige Remon N. uit Purmerend, de 60-jarige C. uit Oostzaan, de 56-jarige H. uit Wilnis en de 61-jarige Van B. uit Amsterdam. Zij hoorden respectievelijk straffen van acht jaar (N. en C.), dertig maanden en achttien maanden tegen zich eisen.

De twee douaniers, de 34-jarige Angelique van Z. uit Haarlem en Paul van de W. (50) uit Purmerend, lieten zich volgens het OM omkopen om bepaalde pakketten met drugs ongecontroleerd door te laten.

Ze zouden hebben gezorgd dat ze op afgesproken momenten samen stonden ingeroosterd bij de controle van postbedrijf DHL. Daardoor konden ze onder meer in oktober 2015 ruim 8 kilo cocaïne - verstopt in 96 flessen olijfolie - Nederland binnensmokkelen.

Het OM zegt sterke aanwijzingen te hebben dat de drugssmokkel al jarenlang aan de gang was en meent dat er sprake is van een criminele organisatie. ,,Maar nog erger dan de invoer van cocaïne, is eigenlijk de structurele corruptie van de douaniers'', aldus de officier.

Gezwicht

,,Mensen die eerder een belofte hebben afgelegd om naar eer en geweten te handelen als ambtenaar en dan toch zwichten voor het geld. Ik heb de vrees dat er meer van dit soort mensen op Schiphol rondlopen die het vak hebben gekozen om er grof aan te verdienen.''

De marechaussee had het gezelschap voor hun aanhouding al een tijd in de smiezen. Telefoons werden afgetapt en in de auto van Remon N. (46) uit Purmerend - een van de twee vermeende organisatoren - was afluisterapparatuur geplaatst. Zo wisten de autoriteiten wanneer het pakket via DHL naar Nederland zou komen.

Uit de afgeluisterde gesprekken blijkt dat Van Z. en Van de W. behalve voor het regelen van de diensten bij DHL op de afleverdagen ook bedragen ontvingen als het transport was voltooid.

Boekenpakket

In 2015 werden door de bende voorbereidingshandelingen getroffen de smokkel uit Panama van vermoedelijk 20 kilo cocaïne verpakt in golftassen.

Ook is gepoogd ongeveer 3 kilo cocaïne in een boekenpakket vanuit Venezuela naar Nederland te vervoeren. Het pakket met boeken kwam op het afgesproken adres aan, maar zonder cocaïne. ,,Die cocaïne is waarschijnlijk geript’’, aldus de officier van justitie. Rippen betekent dat een andere bende het heeft gestolen.

Een latere zending lukte wel. Acht kilo cocaïne werd vanuit Chili naar Nederland gesmokkeld. De cocaïne werd verwerkt in 96 flessen olijfolie en zou op het bedrijf van één van de verdachten worden afgeleverd. De Koninklijke Marechaussee nam deze partij in oktober 2015 in beslag.

De rechtbank op Schiphol heeft negen dagen uitgetrokken voor het proces.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie