Premium

Column Chris Aalberts: Concurrent

1/2

Het was de meest originele suggestie tijdens de formatie. De nieuwe partij Forum voor Democratie (FvD) wil een zakenkabinet.

Partijleider Thierry Baudet geeft ongevraagd ook alvast de namen van de ministers. Zo wil Baudet CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt als premier. Erg consistent is het allemaal niet: FvD wilde de macht van de zittende partijen breken en beloofde meer democratie, maar wil nu een zakenkabinet waar burgers niet eens hun steun over hebben kunnen uitspreken. En dat kabinet heeft een premier die tegen de referenda is die Baudet zo graag wil. Omtzigt is nog niet op enthousiasme voor dit plan betrapt. Ruim voldoende stof voor kritische opinieartikelen, interviewtjes en tweets dus.

Is dit groteske onzin? Nee, het is een strategie. De VPRO maakte een serie video’s bij de lijsttrekkers thuis. De meesten hadden er geen zin, maar Baudet legde de rode loper voor ze uit. We kregen een uitgebreide rondleiding en mochten een blik werpen op zijn piano, die Baudet mee wil nemen naar de Tweede Kamer, zo liet hij weten. Als hij aan zijn tafeltje dingen schrijft waar linkse mensen zich aan storen, kijkt hij naar buiten en ruikt hij aan een lavendelzakje. Daar waren de reacties alweer: wat een idioot is die Baudet toch.

Geen partij werd deze verkiezingen zo onderschat als FvD. Bij de aankondiging van Baudet konden velen hun lachen niet inhouden: een eurosceptische schrijver die – zo kwam uit onderzoek – vooral bekend was bij zijn ideologische tegenstanders van GroenLinks en D66. Die doelgroep zou nooit op hem gaan stemmen. Ook ik voorspelde: deze partij wordt niks want Baudet is een doublure van Geert Wilders. Waarom zouden burgers voor FvD kiezen als ze ook voor de veel bekendere PVV kunnen gaan?

De verklaring voor het succes is simpel: Baudet vist weliswaar in dezelfde vijver als de PVV, maar hij doet het gewoon veel beter. FvD ging het land in, maar Wilders en zijn kandidaten verschenen zo goed als nergens. Baudet schudt uitgebreid de handen van potentiële stemmers en enthousiasmeert zijn vrijwilligers, de PVV ziet de eigen aanhang niet staan. Wilders zet alleen onzichtbare personen op zijn kandidatenlijst die niet in de media mogen, maar Baudet kwam met Theo Hiddema, een sterke persoonlijkheid met een eigen fanbase.

Baudet voedt de controverse en is daarom niet meer uit de media te slaan, waar Wilders diezelfde media zorgvuldig mijdt. Zo ontstaat na tien jaar voor het eerst een concurrent waar Wilders rekening mee moet houden. Baudet zat alweer een pianoriedeltje te spelen bij Humberto Tan. Weer een half miljoen kijkers erbij. Reken erop dat er na zijn installatie als Kamerlid binnen de kortste keren een overdreven grote hoogwerker bij de Tweede Kamer staat om zijn piano naar binnen te takelen. Publiciteit gegarandeerd.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.