Italiaanse clown met Tsjechische acrobate bij Wintercircus Heiloo

Italiaanse clown met Tsjechische acrobate bij Wintercircus Heiloo
Heiloo

De trouwring kwam met de post, het huwelijksaanzoek per telefoon. Zo gaat dat, onder circusartiesten. Toen de Italiaanse clown Paolo viel voor de Tsjechische acrobate Veronika, was dat passie in de piste. Maar hoe vul je die liefde in als kinderen van twee rondreizende circusfamilies? Samen een nieuwe rolschaatsact beginnen, natuurlijk. In de kerstperiode treden ze op bij het Noordhollands Wintercircus in Heiloo.

Een vraaggesprek in hun caravan. Hun zoontje van vijf speelt op zijn iPad, de jongste van één doet zijn middagslaapje achterin hun rijdende huis naast de tent. Op het dressoir ingelijste foto’s van bijzondere optredens. Kijk, hier stond ze in de piste in Japan. En daar een herinnering aan hun act in Las Vegas.

Want Veronika (29) en Paolo (34) Ernesto hebben de hele wereld gezien. Hij vertelt over die ene keer bij een circus in Denemarken, tien jaar geleden. Hij was daar met zijn familie: een dynastie van Italiaanse circusclowns. Zij was daar óók met haar familie: al generaties lang Tsjechische jongleurs en acrobaten.

In gedachten ziet hij haar nóg de piste binnenlopen: ,,Ik weet nog wat ze droeg, ik weet nog hoe ze keek en ik weet nog wat ze zei.’’ Kort gezegd: vlam in de pan. Van twee kanten. Want, zegt ze: ,,Hij is zo gezellig. En hij voelt me zo goed aan.’’

Hoogtevrees

Maar het had heel wat voeten in aarde voor het zo ver was. Want kort na hun kennismaking moest zij voor optredens naar Frankrijk, terwijl zijn familie op tournee ging met een Italiaans circus. Bellend en sms-end hielden ze de hartstocht warm. ,,Ik moest Tsjechisch leren, zij leerde Italiaans’’, vertelt hij. Uiteindelijk stuurde hij haar per post een trouwring. Haar roze brief met het verlangende jawoord, werd bij zijn caravan in de buurt van Milaan afgeleverd, met een Franse postzegel.

Daarna was er de vraag waar ze van moesten leven, nu ze samen verder wilden. Een circusact, natuurlijk. Maar wat? ,,Als kind van een acrobatenfamilie dacht ik eerst aan een trapezeact’’, zegt ze. ,,Maar Paolo heeft hoogtevrees." Een rolschaatsnummer-voor-twee bood uitkomst. Maar dat betekende intensief trainen.

,,Als clown was Paolo altijd een man van de gezelligheid en de glimlach. Hoe hij eruitzag, maakte niet veel uit. Alles bleef toch verstopt achter zijn schmink en zijn kostuum. Maar als rolschaatser vond ik dat hij er stoer en aantrekkelijk moest uitzien. Daarom is hij dertig kilo afgevallen. Daarbij hielp het natuurlijk dat hij op grote afstand van zijn Italiaanse moeder kwam. Zij kon hem niet langer vol stoppen met haar pasta’s.’’

Afhankelijk

Ze repeteerden bijna een half jaar: een periode die samenviel met hun wittebroodsweken. En dat pakte goed uit, vertelt ze. ,,Bij ons circusnummer zijn we totaal afhankelijk van elkaar. We draaien vliegensvlug rond op een klein, glad podium, waarbij we elkaars handen stevig vasthouden. Maakt de één een fout, valt de ander. Dat dwong ons om in die repetitieperiode te praten over iedere beweging die we maakten. Ieder twijfelpuntje en alle gevoelens kwam op tafel. Dat was een ideaal leerproces voor onze relatie. Want het dwong ons om over alles te praten.’’

,,Samen aan een optreden werken, is de beste manier om naar elkaar toe te groeien’’, leerden ze. ,,Dan heb je dezelfde stress en moet je dezelfde problemen overwinnen. Zo leer je elkaar te begrijpen." Een pijnpuntje was dat ze van hem verlangde dat hij stopte met voetballen. ,,De kans op blessures bij voetbal is veel te groot. Als je een rolschaatsact doet, kun je dat niet riskeren."

Ovaties

Ze werkten een jaar in Las Vegas. Contracten bij Franse, Scandinavische en Italiaanse circussen volgden. ,,Omdat onze act iets moderns is, konden we overal aan het werk.’’

De Noord-Hollandse circusdirecteur Alex Sijm zag de twee staande ovaties scoren in een piste in Praag, waarna hij ze meteen vastlegde voor optredens in Nederland. Bij de kerstvoorstellingen van zijn circus in Heiloo is niet alleen hun rolschaatsact te zien, ook doet Veronika daarin een trapezenummer waarbij ze tovert met licht en doeken. Daarnaast keert Paulo terug naar zijn verleden als muzikale clown.

Over hun eerste kennismaking met het Nederlandse publiek zijn ze razend enthousiast. ,,Ze applaudisseren niet alleen aan het slot van ons optreden, maar ook tijdens onze act. Hoe sneller we gaan en hoe hoger we gaan, hoe luider het publiek. Dan voel je de adrenaline.’’

The Skating Ernesto’s zijn te zien bij het Noordhollands Wintercircus aan De Omloop in Heiloo. Voorstellingen van 19 tot en met 30 december, dagelijks om 13.30 en 16 uur.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.