In 60 seconden: Sint-Maarten

© ANP

Leander Mascini

De collega’s die niet uit het ‘Sint-Maarten-gebied’ komen, horen vol verbazing hoe het kinderfeest in elkaar zit. Zij kennen het niet. Een gemiste kans. Want ik heb bijna alleen maar leuke herinneringen aan mijn tochten door Overbos.

Te beginnen met het maken van een lampion op school van een pak karnemelk. Een week lang knutselen en er dan bij het eerste huis achter komen dat het bouwwerk wel erg brandgevaarlijk is. Voordat we de straat uit zijn, is het lichtje een hoopje as. We eindigen de groeptocht met maar één lampion.

Ik denk aan de buren die op onze ‘eerste’ 11 november mandarijntjes uitdelen. We zijn er daarna nooit meer geweest. Of aan de buurman die altijd een bak snoep buiten zet om niet te hoeven lopen, waardoor je stiekem twee snoepjes mee kan pakken.

Na afloop gooien we de tas op zijn kop en bekijken we de buit. Om daarna de ‘vieze’ snoepjes met elkaar te ruilen.

Toch is er ook een mindere herinnering aan Sint-Maarten. De laatste keer dat wij – Bob, Tim en ik - lopen, worden wij beroofd. Een ‘grote jongen’ stopt met zijn fiets. Grijpt de snoeptas van buurjongen Bob en fietst daarna keihard weg. De buurvrouw belt meteen de politie. De agenten kunnen weinig voor Bob betekenen.

Tim en ik kunnen dat wel. We gooien ons snoep op één hoop en maken er drie stapels van. Het ruilen kan beginnen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.