Meeleven met broedende vogels

Over enkele dagen hebben Ria en Gerard Schavemaker er waarschijnlijk negen logeetjes bij.

René Torley Duwel
hoofddorp

Over enkele dagen hebben Ria en Gerard Schavemaker er waarschijnlijk negen logeetjes bij.

Een vrouwtjeskoolmees heeft ongeveer anderhalve week geleden negen eitjes in het nestkastje in de achtertuin van het Hoofddorpse echtpaar gelegd. Normaalgesproken kruipen de jongen twee weken later uit de eieren.

De ouders zijn dan erg druk met het aanslepen van rupsen als voedsel: honderden keren per dag op en neer. Negentien dagen duurt het voordat de kleintjes uitvliegen. We kunnen het allemaal live meemaken, waar we ons bevinden. Dat allemaal dankzij de camera in het nestkastje in de achtertuin van het Hoofddorpse echtpaar Schavemaker. Via de website Livestream kan iedereen de belevenissen van dit broedpaar volgen, één van de naar schatting ruim een half miljoen broedparen verspreid over heel Nederland.

Ria Schavemaker: ,,Zelf volgen we al sinds enkele jaren nestkastjes via een website beleefdelente.nl van Vogelbescherming Nederland. Ons vogelhuisje hangt er twee jaar en is nu voor het eerst door een broedpaar bezet. Het kastje hebben we zo met ingebouwde camera gekocht, inclusief zendertje en ontvanger om thuis op de computer de beelden te kunnen volgen. Toen zei onze schoonzoon dat we de beelden via een website konden doorsturen om ook anderen te laten meegenieten. We hebben toen iedereen in ons e-mailbestand maar een berichtje gestuurd.’’

De koolmees is te herkennen aan de witte wangen, zwarte hoed, gele borst en groenblauwe rug. De zwarte stropdas maakt de koolmees compleet. Vrouwtjes hebben een smallere stropdas en zijn minder felgekleurd. Jongen zijn net na het uitvliegen valer, hebben gele wangen en kortere staarten.

Alleen het mannetje van het koolmezenpaar zingt. Hij heeft verschillende ’liedjes’ op zijn repertoire om zijn territorium af te bakenen en vrouwtjes aan te trekken. Vrouwtjes vinden mannetjes met een groot repertoire ’sexy’ en herkennen hun mannetje ook aan zijn zang. De koolmees trekt alleen in zeer strenge winters weg. De koolmees is de grootste van de mezenfamilie: 14 centimeter lang en 18 gram zwaar.

De beelden van de webcam zijn te zien via:

https://new.livestream.com/accounts/3775143/events/2062226

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.