Zorginstelling niet schuldig aan dood 81-jarige Haarlemse

Zorginstelling niet schuldig aan dood 81-jarige Haarlemse
Haarlem

De directeur en de regiomanager van een inmiddels failliete thuiszorgorganisatie zijn vrijgesproken van dood door schuld en van de aanklacht dat ze een cliënt in hulpeloze toestand aan zijn lot hebben overgelaten.

Tegen de twee had de aanklager 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Zij zouden beiden schuld hebben aan het overlijden van een 81-jarige Haarlemse in december 2012.

Volgens de Haarlemse rechtbank is het juridisch niet te bewijzen dat de directeur en de regiomanager grove fouten hebben gemaakt.

Ernstig onderkoeld

De vrouw sloeg alarm nadat ze was gevallen, maar kreeg dagen geen hulp. Terwijl de alarmcentrale haar noodkreet wel had doorgespeeld. De suikerpatiënte werd na meer dan 48 uur ernstig onderkoeld, met een afstervende voet, doorligplekken en extreem hoge bloedsuikerwaarde door de politie gevonden. Zoon en dochter hadden de politie ingeschakeld omdat ze maar geen contact met moeder kregen. Twee dagen later overleed de Haarlemse in het ziekenhuis.

’Iets’

De rechter stelt wel in het vonnis dat de directeur indertijd de zorgorganisatie ,,gebrekkig’’ heeft geleid. Het gebrek aan goede zorg werd tijdens de behandeling van de rechtszaak onderstreept met de woorden: „Verwarring over 24-uurs bereikbaarheid. Verwarring over sleutelbeheer, over personenalarmering en over diploma’s van medewerkers.”

De regiomanager had volgens de rechter meer vragen moeten stellen toen hij het telefoontje kreeg dat er ’iets’ aan de hand was.

Schadeclaim

De schadeclaim die de zoon had ingediend, komt met de vrijspraak te vervallen. Eventueel kan hij voor de schadevergoeding naar de civiele rechter stappen.

Of hij dat doen is onduidelijk. ,,Het ging minder om geld dan om schuld’’, geeft hun advocaat Liesbeth Diesfeldt aan. ,,Deze zaak had een voorbeeld moeten zijn voor de misstanden die kunnen ontstaan door alle marktwerking in de zorg. Als ik morgen mijn toga in de wilgen hang om een eigen zorgonderneming te starten, kan dat. Al ben ik daar totaal niet voor opgeleid. Het kan niet anders of mensen worden daar de dupe van. Toevallig is dat bij deze zaak aan het licht gekomen. Maar wat als een eenzame oudere die amper familie heeft door wanprestaties van zo’n gebrekkige organisatie de stille dood sterft?’’

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie