Werkstaf geëist na mishandelingen en bedreigingen in Hoofddorp

Wessel Mekking
Hoofddorp/Haarlem

Hij deed zich volgens de officier van justitie voor als de nieuwe baas van de wijk. Vanwege mishandelingen en bedreigingen op de studentencampus aan de Hoofddorpse Opaallaan hoorde een 24-jarige Amsterdammer donderdagmiddag een werkstraf van honderd uur tegen zich eisen.

Ook eiste de officier van justitie een celstraf van dertig dagen, waarvan één onvoorwaardelijk. Die ene dag heeft Isilnando K. na zijn aanhouding al in de cel doorgebracht. ,,Ik doe dit niet om hem te matsen’’, zei de officier van justitie over zijn misschien wat milde eis. De zaken waarvoor de Amsterdammer terechtstond, zijn relatief oud. Ze speelden zich bijna twee jaar geleden af.

Volgens het openbaar ministerie is Isilnando de man die op een zaterdagnacht in augustus 2014 aan de Opaallaan een bureaustoel door het raam van een deur gooide, waardoor een vrouw gewond raakte. Ook zou hij haar keel hebben dichtgeknepen. Later die nacht werd Isilnando in de buurt aangehouden.

Volgens getuigen maakte hij deel uit van een groepje van drie jonge mannen die ruzie zochten bij de woning, waar een verjaardagsfeest aan de gang was. De Amsterdammer zou, met een opvallende zwarte panty op z’n hoofd, degene zijn die zich het meest had misdragen. ,,Ik heb daar niks mee te maken’’, zei Isilnando voor de rechtbank.

Volgens hem en zijn raadsman was sprake van een persoonsverwisseling. Reden voor de verdediging om een extra getuige op te roepen. De rechtbank moet zich daar nog over uitspreken.

Begin september 2014 zou de nu 24-jarige zich opnieuw hebben misdragen op de Hoofddorpse campus. Hij zou onder meer iemand hebben geslagen, geduwd en aan de haren getrokken. ,,Ik ga je schieten’’, hoorde iemand hem zeggen. Isilnando ontkent. ,,Ik heb niks gedaan.’’

De verdachte heeft een lang strafblad en zat meerdere keren achter de tralies. Op 13 maart dit jaar verliet hij de gevangenis voor het laatst. Maar hij gaat vanaf komend schooljaar een opleiding ICT volgen bij een ROC. Naar eigen zeggen wil hij in de toekomst geen Wajong-uitkering meer, maar een baan. Isilnando hangt niet meer op straat rond, aldus z’n advocaat. ,,Het lijkt veel beter met hem te gaan’’, zei deze. ,,Hij voelt zich verantwoordelijk voor z’n drie weken oude dochtertje en z’n omgeving.’’

De officier van justitie wist niet hoeveel waarde hij moest hechten aan de positieve verhalen. Hij nam het de verdachte kwalijk dat-ie bewoners van de Opaallaan de stuipen op het lijf had gejaagd. Een betrokkene durft niet meer alleen de straat op en voelt zich zelfs niet veilig in haar eigen huis. Haar slachtofferverklaring werd donderdag voorgelezen.

Als de rechtbank vindt dat de getuige alsnog moet worden opgeroepen, wordt de zaak heropend. Zo niet, dan doet ze op donderdag 18 augustus uitspraak.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.