Rietje

Wessel Mekking

Mijn enige verslaving is hardnekkig. Elke dag klok ik wel anderhalve liter van het zwarte spul naar binnen. Soms uit een glas, maar vaker rechtstreeks uit de fles, moet ik bekennen.

Heerlijk verfrissend en tegelijkertijd zoet. Als ik weer eens een glas heb geleegd, voel ik me daarna een stuk beter. Ik moet van mijn tandarts flink minderen met het drinken van cola light. Nee, helemaal stoppen hoeft niet, maar één of twee glaasjes per dag is toch wel de max, vertelt ze tijdens een controle waarbij weer een en ander aan het licht komt.

Anders blijven de vullingen uit mijn mond vallen en wordt het glazuur nog meer aangetast. Ze kent patiënten die wel een liter per dag drinken! Hm, daar kom ik ook wel aan, realiseer ik me in de tandartsstoel. De assistente vertelt over hoe een roestige spijker weer glanst nadat deze in een glas cola is gegooid. Ik dacht dat het over de normale cola, met veel suiker, ging.

Blijkbaar dus niet. Ook vergelijkbare light-drankjes moeten in de ban, net als de ogenschijnlijk onschuldige limonade. Thee, water en spa rood mogen nog wel. Voor de echte verslaafde heeft de tandarts misschien wel een oplossing. Probeer het eens met een rietje!

Dan wordt het gebit enigszins ontzien. Na de controle krijg ik de begroting voor de volgende behandeling. Ik schrik. Daar kan ik wel 2.500 rietjes van kopen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.