Inwoner Nieuw-Vennep beste natuurgenezer ter wereld

,,Het is geen hocus pocus’’, zegt Richard Cullimore uit Nieuw-Vennep.

De award en medaille die Cullimore onlangs won.

1 / 2
Wessel Mekking
nieuw-vennep

Hij is vorige week uitgeroepen tot beste natuurgenezer ter wereld. De in Nieuw-Vennep woonachtige Richard Cullimore (53) is naar eigen zeggen geen borstklopper, maar is wel trots op de World Federation Award en de bijbehorende medaille.

Aan genezen met kruiden is niks zweverigs, stelt de geboren Surinamer. Als kind assisteerde hij z’n oma die de medicijnvrouw van het dorp was. In het oerwoud hielp hij bijvoorbeeld met plukken en stampen. ,,Daar kreeg ik dan soms een kwartje voor. In die tijd was dat veel geld’’, herinnert hij zich. De kennis van kruiden is volgens Cullimore in Suriname zo groot, omdat het land een smeltkroes van culturen is, waaronder Afrikaans en indiaans. ,,Allerlei volken namen hun eigen traditie mee.’’

De plant bestond eerder dan de pillen, weet Cullimore, die op zijn elfde naar Nederland verhuisde. Hij maakte als jonge twintiger furore als vechtsporter. Cullimore ging studeren in Indonesië, waarbij hij zich vier jaar lang verdiepte in de wereld van de genezende kruiden. ,,Je moet gestudeerd hebben’’, realiseert hij zich. ,,Met een gave alleen red je het niet. Je moet ook leren.’’

,,Voor alles is een kruid’’, zegt Cullimore. Met allerlei klachten en aandoeningen weten mensen hem te vinden, zoals reuma, diabetes, hoge bloeddruk en viriliteitproblemen. Dan kan de reguliere gezondheidszorg hen niet meer helpen en kloppen ze bij hem aan, is zijn ervaring. ,,Vaak zeggen dokters: ’Het zit tussen de oren’. Wat moeten die mensen dan doen? Dan gaan ze zoeken en komen ze bij mij terecht.’’ Blijkbaar hebben ze internet niet nodig, want op die manier is hij nauwelijks te vinden.

Nog steeds doet hij nieuwe ontdekkingen. Zo vertelt hij over een vrouw die een mengsel nam tegen hoge bloeddruk. Ze merkte dat het ook goed was voor haar teennagels. Hij neemt ook zelf mengsels. Zo wijst hij naar een plek op z’n hoofd waar weer haar groeit en heeft hij een middel ontwikkeld waardoor hij op gewicht blijft. De verslaggever krijgt moerasthee om af te vallen. Met het geven van massages is Cullimore gestopt, maar hij maakt nog wel massageolie.

Hij gaat hoogstpersoonlijk naar zijn geboorteland om daar de kruiden op te halen. De vijftiger is bezig met een eigen praktijk in Suriname. Sinds kort woont hij bij z’n vriendin in Nieuw-Vennep, maar een groot deel van de tijd is hij in het buitenland. Voor zijn vak reist hij de hele wereld over.

,,Het is geen hocus pocus’’, zegt Cullimore over z’n werk. Hij kent collega’s die doen alsof het magie is, maar dat is het volgens de inwoner van Nieuw-Vennep niet.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.