HAP wil alsnog raadsenquête over kwestie Pioniers

Richard Walraven
Hoofddorp

De fractie van HAP wil dat er alsnog een raadsenquête komt naar de zaak rond de verplaatsing van de honkbalvelden van Pioniers. Volgens fractievoorzitter Johan Rip wil de lokale partij op die manier de oud-wethouders Michel Bezuijen, Jeroen Nobel en Arthur van Dijk dwingen hun verhaal in de affaire te doen.

Rip heeft aangekondigd in de gemeenteraadsvergadering van Haarlemmermeer komende donderdag een motie van die strekking in te dienen. Dan wordt het rapport van de auditcommissie van de raad, die onderzoek deed naar de kwestie, besproken.

De drie oud-wethouders hebben niet meegewerkt aan het onderzoek, waarin een uiterst kritisch beeld naar bovenkomt over de bestuurscultuur in Haarlemmermeer. Een van de conclusies uit het onderzoek is dat de betrokken wethouder Bezuijen over de verplaatsing van de honkbalvelden de gemeenteraad bewust onjuist en onvolledig heeft voorgelicht. Ook zouden de drie wethouders een soort ’trojka’ hebben gevormd, die een zeer dominante positie innamen en in feite de polder bestuurden.

Volgens Rip moet daarbij ook de gemeenteraad hand in eigen boezem steken. ,,Het bestuurlijk gedrag, zoals dat in het rapport wordt gekenmerkt, valt of staat immers met de ruimte die de gemeenteraad biedt.’’

Drijfveer

Als de raad overgaat tot een enquête, zou dat een opmerkelijke stap zijn omdat eerder werd besloten het onlangs gepresenteerde onderzoek te houden in plaats van die enquête. ,,Maar het hele verhaal is nog niet verteld’’, aldus Rip, die het rapport door de weigering van de oud-wethouders om mee te werken onvolledig noemt. Hij wil weten wat de drijfveer van de drie wethouders was. ,,Waarom hebben ze gehandeld als in de rapporten naar voren komt? In hoeverre heeft de ambtelijke cultuur hierin een rol gespeeld?’’, aldus de HAP-fractievoorzitter.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.