“Emissiestelsel desnoods alleen voor Europese vluchten”

Frans van den Berg
schiphol

Het emissiestelsel voor luchtvaartmaatschappijen kan desnoods alleen voor vluchten binnen Europa worden ingevoerd.

Dat alternatief presenteerde staatssecretaris Joop Atsma maandagavond tijdens het Schipholdiner van de Kamer van Koophandel. ,,Het beste is nog altijd om het stelsel uit te stellen. Maar anders kunnen we het alleen voor Europese vluchten invoeren. Dan hebben alle luchtvaartmaatschappijen er evenveel last van.’’ Ticketprijzen zullen omhoog gaan wanneer maatschappijen uitstootrechten moeten kopen.

Op zich zit Atsma met handen en voeten vast aan het stelsel dat de Europese landen per 1 januari willen invoeren voor alle vluchten op en binnen Europa. ,,De handtekeningen staan vast, maar we hebben die indertijd wel gezet met in het achterhoofd dat het wereldwijd wordt ingevoerd. Dat is niet het geval. De VS, Rusland, China en India weigeren mee te doen en dreigen zo de Europese luchthavens te mijden. Dat is funest voor Schiphol. Maar wanneer die maatschappijen uitwijken naar Dubai, vliegen ze om en is de milieuwinst nihil’’, legde Atsma uit, die volgende week met zijn Europese collega’s knopen wil doorhakken.

Minister Verhagen noemde Schiphol van levensbelang voor de Nederlandse economie. ,,We zijn toch afhankelijk van de export. Maar de groei moet wel duurzaam zijn’’, benadrukte hij. Daarbij verwees hij meteen naar de plannen van de KLM om uit frituurvet biokerosine te maken en om cateringafval te verbranden en zo stroom op te wekken

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.