Haarlem krijgt een scheidingshotel

Haarlem krijgt een scheidingshotel
Artist impressie van het scheidingshotel.
© tekening: hbb
Haarlem

Het is nog nergens in Nederland vertoond, denken de initiatiefnemers. Haarlem krijgt een scheidingshotel. De fundering ligt er al bijna en er is ook al een naam. NexT gaat het hotel heten, verwijzend naar een nieuwe levensfase voor de mensen die er tijdelijk een onderkomen gaan vinden.

Aan de Ruychaverstraat worden twee woningen en 18 appartementen gebouwd, die sterk verschillen in omvang, de huren variëren ook sterk in prijs.

„Het is bedoeld voor mensen die in scheiding liggen”, zegt Gren Molenkamp van de Heemsteedse ontwikkelaar HBB. Nog niet helemaal duidelijk is of partners dan al definitief uit elkaar moeten zijn of eerst een tijdje apart willen wonen. „We denken nog over de manier van toedelen.”

„Het idee voor het ’hotel’ komt uit de koker van GroenLinks-raadslid Ziggy Klazes”, vertelt Molenkamp.

Twijfels

„Wij waren al bezig met de plannen voor het hotel aan de Zijlsingel, dat we aanvankelijk wilden uitbreiden naar de Ruychaverstraat. Er ontstonden vervolgens twijfels of een zo groot hotel de kamers ook vol zou kunnen krijgen. Dus hebben we besloten aan de Zijlsingel een kleiner hotel te bouwen.”

Daarmee verdween de hotelbestemming aan de Ruychaverstraat, maar het bleek ook niet wenselijk op die grond woningen te bouwen.

Dat had vooral ook te maken met de voorwaarde om bij nieuwe woningen ook voor parkeergelegenheid te zorgen. Die viel niet te realiseren in het krap bemeten straatje. Voor een hotel geldt die parkeereis niet.

Deelauto’s

Autobezitters moeten hun auto parkeren in de Raaksgarage. Achter het scheidingshotel komen slechts twee parkeerplaatsen. HBB overweegt daar deelauto’s neer te zetten.

„We hadden dus niet echt een goede bestemming voor het terrein. Toen Ziggy met haar idee van een scheidingshotel kwam waren we sceptisch of er behoefte aan zou zijn. Maar ze wist ons te overtuigen er verder onderzoek naar te doen. Gesprekken met echtscheidingsadvocaten overtuigden ons.”

Er komen grotere en kleine appartementen die maximaal een jaar gehuurd kunnen worden, met een minimum van drie maanden.

Kinderen

De twee woningen op de begane grond worden vast bewoond. De appartementen daarboven zijn volledig ingericht, hebben een eigen keuken, toilet en douche en naast een woonkamer een slaapvertrek.

De helft van de appartementen, met name de kleinere, gaan tussen de 550 en 710 euro kosten. De andere woningen zijn groter en worden duurder. In de meeste appartementen is aan het verblijf van kinderen gedacht.

Ziggy Klazes is dolgelukkig dat het zo heeft uitgepakt. Ze is vooral blij dat ook mensen met lagere inkomens er gebruik van kunnen maken. Of huurtoeslag mogelijk is wordt nog onderzocht.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie